Rádio Retro – Život podle Karla Čapka (2018)

Připravil Tomáš Černý. Cyklus sestavený u příležitosti 80 let od smrti Karla Čapka.

Natočeno 2018. Premiéra 11. – 12. 12. 2018 (ČRo Rádio Retro, 0:00 h.; 32 hod.).

Lit.: Černý, Tomáš: R.U.R., Matka, Loupežník… Rádio Retro uvádí život podle Karla Čapka. In web ČRo Archiv, 10. 12. 2018 (článek). – Cit.:  Vánoční digitální stream Českého rozhlasu nabídne výběr literárních textů a dramat Karla Čapka v nastudování od 30. do 90. let. Vedle čítankových titulů uslyšíte ale i reportáže z vinohradské dvojvily bratří Čapků nebo smutnou nahrávku Eduarda Basse z Čapkova pohřbu.

„Je v tom kus magie, když si člověk uvědomí, že některá vrcholná Čapkova díla se dočkala svého rozhlasového provedení až desítky let po jeho smrti“ uvádí ředitel Programu ČRo Ondřej Nováček. „Chceme nabídnout to nejlepší z historických nahrávek připomínajících spisovatele a novináře, který zemřel právě před osmdesáti lety, o Vánocích 1938.“

Rádio Retro „Život podle Karla Čapka“ se vysílá od 11. prosince 2018 do 6. ledna 2019 na webu rozhlas.cz, na Play.cz nebo v pozemním digitálním vysílání DAB+. Několik vzácných snímků si můžete trvale přehrát v Audioarchivu.

Rádio Retro nabízí desítky hodin dramat, povídek, ale také francouzské poezie, kterou Karel Čapek v mládí překládal. Apollinairovo Pásmo natočil rozhlas v roce 1967 a úvod k němu napsal a namluvil osobně Milan Kundera. Uslyšíte část dramatizace dramatu R.U.R. z roku 1934, ze které si můžeme udělat představu, jak by taková rozhlasová adaptace zněla ještě za Čapkova života.

Kultovní Válka s mloky

Součástí programu Rádia Retro jsou však také publicistické pořady, například výběr ze seriálu Ondřeje Kepky Na návštěvě u Karla Čapka, úvahy o budoucnosti Strže z roku 1994 nebo vyprávění herečky Jiřiny Šejbalové z roku 1966 o tom, jak Národní divadlo vezlo do Anglie hru Ze života hmyzu.

„Realizace Čapkova literárního a dramatického odkazu v podstatě ukazuje i vývoj rozhlasové dramatiky před a po druhé světové válce“ zamýšlí se dramaturg a moderátor Tomáš Černý. „Díky vlivu ze SSSRu se od roku 1953 začaly natáčet některé hry v plném rozsahu, jak zaznívaly na jevištích – v duchu socialistického realismu – a teprve Válka s mloky z roku 1958 jako by byla mezníkem mezi tímto obdobím a zlatou érou rozhlasových her 60. let.“ 

Štěpánek, Höger, Bass

K nejlepším nahrávkám patří Bílá nemoc se Zdeňkem Štěpánkem a Františkem Smolíkem, Matka s Otýlií Beníškovou v titulní roli a za zmínku rozhodně stojí výkon Jiřiny Švorcové v titulní úloze dramatu Věc Makropulos.

Z méně uváděných literárních drobností zaznějí Povídky z jedné i druhé kapsy z roku 1954 a ze stejné doby také výběr apokryfů ve skvělém podání nejlepších herců té doby, například Karla Högera. Chronologicky řazený výběr z tvorby Karla Čapka uzavírá smutná nahrávka reportáže z jeho pohřbu na konci roku 1938, kde promlouvá novinářův přítel a kolega Ferdinand Peroutka nebo spisovatel Eduard Bass.

Obsah:

11. 12. 2018

0:00  Guillaume Apollinaire: Pásmo (1967)

Verše francouzského básníka v překladu Karla Čapka z roku 1919. Knižně vyšly poprvé o rok později a Karlův překlad doplnily Josefovy linoryty. Účinkuje Josef Červinka, režie Josef Henke. Úvodem hovoří Milan Kundera.

0:24 R.U.R. – ukázka dramatizace hry (1934)

Několikaminutový úryvek z dramatu Karla Čapka v nastudování pražského rozhlasu. Účinkující ani další tvůrci nejsou známi.

0:34 Na návštěvě u Karla Čapka (o dramatech KČ)

Vybraný díl z reportážního seriálu Ondřeje Kepky věnovaný dramatům Karla Čapka. Hovoří Hana Maciuchová, Jiří Fréhar, Jaroslav Someš, Sabina Rojková a Marek Holý. Redakční a technická spolupráce Tomáš Černý a Jiří Klenka.

1:02 Karel Čapek: R.U.R. (1968)

Hra o střetu člověka se světem robotů. Rozhlasová úprava Dalibor Chalupa. Hrají Otakar Brousek, Vladimír Brabec, Jaromír Spal, Josef Patočka, Vladimír Krška, Vladimír Hlavatý, Jaroslava Adamová, Marie Vášová, Bořivoj Navrátil, Marta Kučírková, Svatopluk Skládal, Karel Houska, Jaromír Hanzlík, Růžena Merunková. Technická spolupráce Miroš Svatoň, Karel Tieftrunk, Artur Šviha. Asistent režie Ivan Holeček, režie František Štěpánek.

2:44 Karel B. Jirák: Serenáda pro dechové nástroje op. 47

Symfonický orchestr pražského rozhlasu řídí Karel Ančerl. Rozhlasový snímek z roku 1949.

3:05  Čapkova past na Šrámkovy kritiky (1991)

Pásmo sestavené z článků Karla Čapka a dobových kritik jeho tvorby. Použity jsou úryvky z textů otištěných v časopise Přítomnost v roce 1933. Připravil a režíroval Jiří Hraše. Účinkují Miroslav Táborský, Richard Honzovič, Miloš Hlavica, Drahomíra Fialková, Jaroslav Kepka a Jan Kotva.

4:00  Na návštěvě u Karla Čapka (KČ a jeho trezor)

Vybraný díl z reportážního seriálu Ondřeje Kepky. Tentokrát o tom, co lze po Karlu Čapkovi a jeho životě najít hmatatelného ve vinohradské vile, kde žil od dvacátých let do konce života. Kristýna Váňová a dokumentátor Filip Srovnal. Redakční a technická spolupráce Tomáš Černý a Jiří Klenka.

4:29  Karel Čapek: Loupežník (1957)

Pro rozhlas upravil Jan Poš. Hudbu složil Ilja Hurník, orchestr řídí Zdeněk Košler. Účinkují Vladimír Brabec, Alena Kreuzmannová, František Vnouček, Milada Želenská, Libuše Pešková, Světla Svozilová, Pavel Spálený, Rudolf Deyl ml., spoluúčinkuje Činoherní sbor Československého rozhlasu. Režie Ludvík Pompe.

6:42  Ludvig van Beethoven: Symfonie č. 8

Hraje Královský orchestr Concertgebouw Amsterodam. Řídí W. Mangelberger. Gramofonový snímek z roku 1938.

7:18  Čapek se vrací do Anglie (1966)

Národní umělkyně Jiřina Šejbalová vypravuje o březnovém vystoupení činohry Národního divadla na anglických jevištích. Dále účinkují zasloužilý umělec Jaroslav Marvan a Vladimír Truc. Pořad připravil dr. Jaroslav Pipek. Režie Jiří Roll.

8:00  Karel a Josef Čapkové: Ze života hmyzu (1984)

Komedie o třech aktech s předehrou a epilogem. Rozhlasová úprava a režie Jan Lorman. Dramaturgie Jaroslava Strejčková. Účinkují Rudolf Hrušínský, Zdeněk Řehoř, Regina Rázlová, Růžena Merunková, Miroslav Masopust, Rudolf Jelínek, Vladimír Krška, Apolena Veldová, Josef Kemr, Jiřina Jirásková, Lubomír Lipský, Josef Somr, Jaroslav Kepka, Jiřina Švorcová, František Filipovský, Václav Postránecký, Vlastimil Brodský, František Němec, Alois Švehlík a další.

9:48  Claude Debussy: Dva tance pro harfu a orchestr

Sólo R. Steinová, hraje Orchestr Říšského vysílače Frankfurt nad Mohanem. Řidí H. Rosbaud. Gramofonový snímek z roku 1936.

9:58  Na návštěvě u Karla Čapka (KČ a rádio)

Vybraný díl z reportážního seriálu Ondřeje Kepky. Jaký měl Karel Čapek vztah k radiopřijímači a instituci zvané rozhlas? S Evou Ješutovou z archivu ČRo, s Kristinou Váňovou, ředitelkou Památníku Karla Čapka na Strži a s dramaturgem Tomášem Černým hledáme původní rádio ve vile na Vinohradech. Technická spolupráce Jiří Klenka.

10:26  Bratři Čapkové (1994)

Archivní záznamy z let 1936 – 1938 komentuje dr. Adolf Hoffmeister. Připravil Václav Cibula.

11:10  Čapkova Strž v časech restitucí (1994)

Pásmo pro všechny milovníky a ctitele díla Karla Čapka. Pořad o historii i budoucnosti Čapkovy Strže. Připravila Jindra Jarošová.

12:00  Karel Čapek: Továrna na absolutno 1. část (1988)

První část dvoudílné dramatizace Čapkova antiutopistického románu o hrozbách nekontrolovaného pokroku, fanatismu a lidském svědomí. Zdramatizoval Jan Pišta, dramaturgie Pavel Minks, hudební spolupráce Pavel Nik. zvuková spolupráce Radislav Nikodém. Účinkují Vladimír Brabec, Rudolf Hrušínský, Jiří Jiří Adamíra, Gabriela Vránová, Petr Haničinec, Ilja Racek, Jiří Holý, Zdeněk Řehoř, Jan Přeučil, Vlastimil Brodský, Jaroslav Moučka, Jiří Lábus, Lenka Termerová, Bohumil Bezouška a další. Režie Jiří Horčička.

13:13  Karel Čapek: Továrna na absolutno 2. část (1988)

Druhá část dvoudílné dramatizace Čapkova antiutopistického románu o hrozbách nekontrolovaného pokroku, fanatismu a lidském svědomí.

14:27   Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert pro housle č. 7 D dur

Na housle hraje Yehudi Menuhin, Orchestr řídí George Enesco. Gramofonový snímek z roku 1930.

14:54  Vyznání Karlu Čapkovi (1996)

Připravila a uvádí Jinda Klímová. Účinkuje Jaromír Meduna, režie Zdeněk Štěrba.

16:00   Karel Čapek: Věc Makropulos (1975)

Utopická komedie. Pro rozhlas upravil Vladimír Procházka, dramaturgie Josef Hlavnička, hudební spolupráce Jiří Váchal a Radislav Nikodém. Účinkují Jiřina Švorcová, Viktor Preiss, Eduard Kohout, Miloš Nedbal, Martin Růžek, Gabriela Vránová, Drahomíra Fialková, Oldřich Janovský, Jaroslava Drmlová, Jiří Klem a Karel Höger. Režie Jiří Horčička.

17:50 Antonín Dvorák: Biblické písně op.99 (výběr)

Zpívají Marie Krásová a Jan Konstantin, Orchestr FOK řídí K. B. Jirák. Gramofonový snímek z roku 1935.

18:00 Veteránem po stopách Karla Čapka

V roce 1924 Karel Čapek napsal Anglické listy a přesně devadesát let poté se po stejné cestě vypravili Petra a Zdeněk Vackovi. Navíc jeli ve staré Škodě Popular z roku 1937. O jejich odvážném putování natáčel Tomáš Černý.

19:22  Karel Čapek: Ukradený spis 139/VII. odd. C (1954)

Povídky z jedné kapsy. Čte František Filipovský, režie Jaroslav Burian.

19:42   Karel Čapek: Vražedný útok (1954)

Povídky z jedné kapsy. Čte Karel Höger, režie Přemysl Pražský.

20:00 Karel Čapek: Telegram (1954)

Povídky z druhé kapsy. Čte Karel Höger. Režie Přemysl Pražsý.

20:15 Leoš Janáček: Mládí

Suita pro flétnu, hoboj, klarinet, lesní roh, fagot a basklarinet. Rozhlasový snímek z roku 1952.

20:29  Obyčejný svět Karla Čapka (1992)

Literární pásmo ze sloupků a fejetonů. Čtou Josef Velda a Petr Kostka. Použitá hudba Bohuslav Martinů. Hudební spolupráce Jiří Váchal, režie Miloš Novotný.

21:27  Karel Čapek: Prométheův trest (1954)

Velká kniha apokryfů. Účinkují Antonín Zíb, Josef Červinka, Antonín Musil, Josef Vošahlík a Richard Záhorský. Režie Přemysl Pražský.

21:38   Karel Čapek: O pěti chlebích (1954)

Velká kniha apokryfů. Čte Karel Höger. Režie Přemysl Pražský.

21:50  Karel Čapek: Válka s mloky (1958)

Ironické podobenství Karla Čapka o civilizaci ve slavné rozhlasové adaptaci. Zdramatizovala Jaroslava Strejčková, dramaturgie Jaromír Ptáček. Režie Jiří Horčička. Účinkují Karel Höger, Karel Pech, Jan Pivec, Rudolf Deyl ml., Bedřich Veverka, Rudolf Hrušínský, František Kreuzmann, František Filipovský, Jaroslava Adamová, Vladimír Hrubý, Josef Gruss, Jaroslava Drmlová, Josef Vošalík, Oldřich Lukeš, Ivo Gübel, Ota Sklenčka, Bohumil Bezouška, Karel Oprich, Karel Pavlík, Felix leBreux, Rudolf Pellar, Bohuš Hradil a další. Technická spolupráce Zdeněk Škopán, Bedřich Marek, Antonín Jouja, Marie Kindermanová, Artur Šviha a Otakar Palír.

23:35  Jaroslav Ježek: Koncert pro housle a orchestr č.1

V. Frait – housle, Symfonický orchestr pražského rozhlasu řídí Karel Ančerl. Rozhlasový snímek z roku 1952.

12. 12. 2018

0:00  Vánoční poselství Karla Čapka z roku 1937

Záznam vysílání poselství Rabíndranáthu Thákurovi, které Karel Čapek pronesl o Vánocích rok před svou smrtí.

0:06  Karel Čapek: Bílá nemoc (1958)

Svět stojí na pokraji války, když se objeví smrtelná nemoc, na kterou lidstvo nezná lék. Rozhlasová úprava Vladimír Procházka, dramaturgie Dalibor Chalupa. Účinkují Zdeněk Štěpánek, František Smolík, Bedřich Karen, Jan Pivec, Miroslav Doležal, Alena Jančaříková, Vladimír Leraus, Karel Pech, Luděk Munzar, Bohuš Hradil, Božena Půlpánová, Lída Plachá a další. Režie Jiří Roll.

2:36 Karel Čapek: Jak vzniká divadelní hra (1985)

Causerie z triptychu „Jak se co dělá“ v rozhlasové úpravě Dagmar Hubené. Účinkují Svatopluk Beneš, Viktor Preiss, Jiří Adamíra, Karel Urbánek, Soběslav Sejk, Jiřina Jirásková, Naďa Konvalinková a Vlastimil Hašek. Režie Jan Lorman.

3:17 Jaroslav Ježek: Fantazie pro klavír a orchestr

Na klavír hraje Václav Holzknecht, Orchestr pražského rozhlasu řídí Karel Ančerl. Rozhlasová nahrávka z roku 1949.

3:32 Na návštěvě u Karla Čapka (KČ a rok 1938)

Vybraný díl z reportážního seriálu Ondřeje Kepky. Hovoří vojenský historik Eduard Stehlík, ředitelka Památníku Karla Čapka Kristina Váňová a režisér Jiří Frehár. Účinkuje Lukáš Hlavica. Redakční a technická spolupráce Tomáš Černý a Jiří Klenka.

4:00 Karel Čapek: Matka (1953)

Rozhlasová úprava a režie František Štěpánek. Účinkují Otýlie Beníšková, Felix leBreux, Jindřich Zloský, Milan Křížek, Zuzana Kočová, Miloš Kopecký, Jan Víšek, Gustav Heverle, Otakar Brousek, Vladimír Hrubý, Josef Bartůněk a Viktor Očásek. Asistent režie Jindřich Zloský.

5:39 Dům u potoka

Reportážní procházka venkovským sídlem Karla Čapka ve Staré huti u Dobříše. Na Strži nás provázejí ředitelka Památníku Kristina Váňová a někdejší průvodce Martin Groman. Připravili Eliška Závodná a Tomáš Černý.

7:16  Rozloučení s Karlem Čapkem (1993)

Pásmo z nahrávky posledního rozloučení s Karlem Čapkem na konci roku 1938. Připravil Václav Cibula, úvodní slovo Pavel Soukup.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)