ArtCafé – Co Čech, to sběratel? (2018)

Na fenomén sběratelství se zaměříme v pátečním ArtCafé. Přijdou zástupci odborných organizací i specialisté, kteří radí, jak založit a spravovat soukromou uměleckou sbírku. Moderuje Tomáš Novotný, hudbu vybírá Michal Pařízek.

Hovoří .

Natočeno 2018. Premiéra 14. 12. 2018 (ČRo 3 Vltava, 16:05 h.).

Lit.: Novotný, Tomáš: Co Čech, to sběratel? O vášni, investici i diagnóze v jednom. In web ČRo 3 Vltava, 21. prosinec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jsou Češi národem sběratelů? A pokud ano, zaměřují se spíše na kuriozity, nebo sbírají s ekonomickou rozvahou? Mimochodem, každé tři roky se udílí cena za Podivuhodnou sbírku. A tu naposledy získal tuzemský sběratel zipů.

Podle listu The Guardian třetina Britů něco sbírá. Jak jsou na tom Češi? Podle Jindřicha Jiráska, organizátora veletrhu Sběratel a šéfredaktora webu Sběratel.info. Češi určitě sbírají víc: „Jenom si vzpomeňme na šílenství poté, co Česká národní banka vydala pamětní dvacetikorunové mince. Češi sbírají a sbírat budou.“ A co sbírají? Převažují známky, mince, bankovky a pohlednice. V závěsu je výtvarné umění a starožitnosti. Podle Jiráska je české sběratelství zejména doménou mužů, ale ženy je třeba aktivně podporovat. „Sbírají hodně pohlednice, minerály nebo třeba kuriozity jako cukříky. Pokud ale v domácnosti sbírají oba dva, často to vztahy jenom utuží,“ láká Jirásek.

Cizelováním k vytváření kontextů

Patrik Šimon se věnuje sběru umění profesionálně. Pro něj je sbírání vášní: „Stále vás to nutí kolekci profilovat, upravovat, cizelovat sbírky. Zápasí ve vás duchovní a materiální energie. Je to vážně opojná činnost.“

K profilaci sbírky se postupně propracoval i Martin Pros z Klubu sběratelů autogramů. V sedmnácti letech začal sbírat podpisy slavných osobností, postupně svou kolekci zaměřil na přelom 19. a 20. století a na rukopisy. Šimon tento osobní vývoj potvrzuje: „Když jste mladý, tak máte pocit, že toho musíte hodně získat. Později se zbavujete, čistíte svou sbírku a vytváříte kontexty.“

Specifické vlastnosti sběratelů

Všichni tři hosté se shodují, že při sbírání je nutná trpělivost – jak při objevování nových předmětů do sbírky, tak při čekání na její zhodnocení. U sběratelů umění je klíčovým faktorem být o kus dál než ostatní a také dokázat odhadnout, který ze začínajících umělců má potenciál. Ke sběratelství patří i znalectví, jehož ovládnutí brání tomu, abyste do sbírky přinesli falza. U autogramů se například hodnotí i dokument, na kterém se podpis objevil. Podepsané listiny a smlouvy mají pro sběratele vyšší hodnotu, protože je u nich jistota, že se nejedná o padělek.

Veletrh, nebo aukční síň?

Současné sběratelství je ovlivněno také internetem. Směna se přesouvá na digitální aukce a aukční portály. Nově se tak i veřejně stanovují a zveřejňují ceny směňovaných předmětů, které dříve bývaly součástí bilaterálních dohod. V aukčních sítích však není sociální prostředí tak přátelské jako na veletrzích nebo burzách.

Zájemci tam totiž přicházejí s jediným cílem – dražený předmět získat. „V aukci také můžete objevit skvělá díla od umělců, kterých si veřejnost nevšímá, nebo se zatím tolik neproslavili. Zhodnocení takových děl ale přichází až po 10-20 letech,“ doplňuje Patrik Šimon. Na veletrzích a burzách máte podle Jindřicha Jiráska větší šanci nalézt raritu nebo nějaký zapomenutý umělecký kus. Ke sbírání ovšem patří sociální kontakt a proto si Martin Pros myslí, že sběratelé se budou i nadále potkávat osobně, aby se svými kolekcemi navzájem pochlubili. A jak na závěr připomíná Jirásek, pokud tápete s výběrem vánočních dárků pro své blízké, vězte, že sběratelům se úžasně kupují dárky!

Poslechněte si celé ArtCafé včetně hudebního výběru, který připravil Michal Pařízek.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)