Týden očima Petra Schwarze: Adventní dárečky a dárečci (2018)

. Komentář.

Natočeno 2018. Premiéra 15. 12. 2018 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Schwarz, Petr: Týden očima Petra Schwarze: Adventní dárečky a dárečci. In web ČRo Plus, 15. prosinec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Advent, pro křesťany období rozjímání, je už ve dvou třetinách, a události, které v něm zažíváme, poskytují dost příležitostí k rozjímání i ateistům.

Jak už to v Adventu bývá zvykem, připomenula se paní Zima – zatím dost něžně, ale i to stačilo, aby se zastavil provoz na nejdůležitější české dopravní tepně, dálnici D1, auta stála v kolonách dlouhé desítky kilometrů.

Podle dávného vtipu patřil mráz mezi hlavní překážky úspěšného budování socialismu a jak to tak vypadá, vypořádat se s teplotou pod nulou je problém i pro současnou vládu plnou odborníků.

Podivný dárek k nadcházejícím Vánocům se křesťanům v této zemi rozhodla dát vládní většina v Poslanecké sněmovně doplněná ještě o Tomia Okamuru a jeho následovníky a vedená tentokrát komunisty.

Uprostřed Adventu se rozhodla posunout o další krok ke schválení takzvané zdanění církevních restitucí, což je eufemismus pro snahu, aby stát sebral církvím část peněz, k jejichž vyplacení se po dlouhém jednání s nimi zavázal a stvrdil to podpisem smlouvy, která umožnila odluku církve od státu a tedy to, aby v budoucnu už církve nebyly na státu závislé a aby církve přežily, až jim stát nebude připlácet na jejich provoz.

Ať závěr Adventu provází radši čokoláda, než podvody

Sledovat jednání poslanců byl dost tristní zážitek, vládní většina totiž pouze dokázala opakovat, že církve mají dostat více, než je hodnota komunisty zabaveného majetku, důkazy tohoto tvrzení ale poněkud chybějí.

Analýzu vládních úředníků, na kterou se svého času odvolával premiér Babiš, se pořád nějak nepodařilo nalézt z jednoduchého důvodu, že už zcela zřejmě žádná není, a tak komunisté jako hlavní argument vytáhli diplomovou práci studenta právnické fakulty.

Zní to jako vtip, ale bohužel není. Nic lepšího po ruce nemají ani po letech snahy. A je opravdu zvláštní způsob, jak posilovat naše tak často vzývané křesťanské kořeny úsilím křesťanské církve podusit.

Dva nechtěné dárečky dostal z Evropy premiér Babiš. Evropský soud pro lidská práva se odmítl zabývat jeho stížností na Slovensko, jehož úřady stále Babiše vedou v evidenci agentů StB, což náš premiér těžce nese a chce se kvůli tomu soudit až do smrti.

A Evropský parlament drtivou většinou schválil rezoluci žádající vyšetření možného střetu zájmů českého premiéra a okamžité zastavení dotací pro koncern Agrofert z Babišova svěřenského fondu. A je nutno dodat, že Babišův majetek uložený nyní dočasně ve svěřenském fondu za jeho politického působení utěšeně bobtnal.

Český prezident Zeman minulou neděli napravoval faux pas z uplynulého týdne, kdy si české tajné služby ve svých výročních zprávách dovolily upozornit na nebezpečí hrozící naší republice z Ruska a v rozhovoru pro ruskou televizi znovu osvědčil svou vstřícnost k této velmoci. Zkritizoval Evropskou unii, že nemá silného vůdce jako právě Rusko, Čína, či Spojené státy a opět se obul do protiruských sankcí.

Mimochodem, v německých archivech našli průkazku nechvalně známé východoněmecké tajné policie Stasi vystavenou právě nynějšímu ruskému vůdci Putinovi, který v NDR působil jako agent rovněž nechvalně známé KGB. Je pravda, že tak silného vůdce naštěstí v Evropě nemáme.

Zemanův dvorní český televizní moderátor Soukup poněkud udivil svým tvrzením, že když nadává někomu z obrazovky své televize do blbů a kreténů, je to legrace a satira. Nabízí se otázka, jaké všechny Soukupem moderované pořady za satiru a legraci máme brát.

Ruská státní televize si udělala značnou ostudu, když se ukázalo, že tančící robot Boris, kterého prezentovala jako velký úspěch techniky, byl ve skutečnosti člověk oblečený do masky robota. Holt není vše tak, jak se v ruské televizi zdá.

A nečekaně sladký advent měli v německém městečku Westönen, kde se z místní čokoládovny vylila na chodník tuna mléčné čokolády. Ať závěr Adventu provází radši čokoláda, než podvody, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)