Dvě století s Tichou nocí (2018)

O písni, která poprvé zazněla 24. prosince 1818 v kostele v rakouském Oberndorfu, debatují entomuzikolog Václav Tyllner, překladatel Jiří Franc, germanista Václav Maidl, hudební publicista Boris Klepal a novinář Jiří Peňás. Zpívá a na harmoniku hraje Jana Vébrová.

Natočeno v roce 2018. Premiéra 24. 12 2018 (ČRo 3 Vltava, 16:00 h.; 60 min).

Lit.: Klusáková, Renata: Dvě století s Tichou nocí. V čem naplňuje charakteristiku hitu, evergreenu nebo koledy? In web ČRo 3 Vltava, 24. prosinec 2018 (článek). – Cit.: Výročí písně Stille Nacht slaví Rakušané možná víc, ale jistě vřeleji, než století své republiky. Poprvé předvedli tuto vánoční píseň její autoři kantor Gruber a kněz Mohr 24. prosince 1818 po mši svaté u jesliček v kostele Sv. Mikuláše v Oberndorfu u Salcburku. Odtud se rozšířila do světa. Je součástí seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a odhaduje se, že ji dnes zpívá kolem dvou miliard lidí. V češtině začíná slovy Tichá noc, svatá noc…

Tichou noc si můžete na stanici Vltava prožít už odpoledne na Štědrý den, kdy uvedeme rozhlasovou podobu besedy z Památníku národního písemnictví na Strahově. O tom, jak se původem hornorakouská píseň ujala v českém prostředí, zde začátkem listopadu debatovali etnomuzikolog Lubomír Tyllner, novinář Jiří Peňás, překladatel Jiří Franc, germanista Václav Maidl, hudební publicista Boris Klepal a písničkářka Jana Vébrová. Pro tu, jak řekla, je píseň svým sentimentem trochu oříšek, a tak si ji upravila, zahrála na harmoniku a zazpívala po svém. V její verzi zní píseň i v pořadu Dvě století s Tichou nocí, který na základě besedy vznikl následně pro Český rozhlas Vltava.

Snad všichni máme v povědomí romantický příběh o myšce, která prokousala varhanní měchy, a tak půlnoční mši v Oberndorfu, která byla bez hudby nemyslitelná, zachránili pomocný kněz Josef Mohr a místní kantor a varhaník Franz Gruber svou písní Stille Nacht, kterou zazpívali společně s doprovodem Mohrovy kytary. Tuto romantickou legendu postavíme v rozhlasové besedě do světla posledních historických a muzikologických výzkumů, které iniciovala spolková země Salcbursko v jubilejním roce slavné vánoční písně. Zaměříme se na to, jaký vliv mělo na její vznik nové uspořádání Evropy po Napoleonově porážce, jak se promítl výbuch indonéské sopky a „rok bez léta 1816“ do veršů, které se později staly písňovým textem. Budeme sledovat cesty rukavičkářů a hudebníků Strasserových na velké vánoční trhy, kde jim Stille Nacht zajišťovala dobrý odbyt zboží. Představíme Tyrolské národní pěvce, kteří píseň exportovali dál do Evropy, Ameriky a dokonce na dvůr ruského cara. Ozřejmíme, v čem naplňuje Stille Nacht charakteristiku hitu, evergreenu nebo koledy. Vysvětlíme, jak se dostala do Čech, jak se jí dařilo v Hollywoodu a co znamenala na bojištích první a druhé světové války také pro české vojáky.

Zemská výstava ke 200. výročí Stille Nacht připomíná v Salcburku a na dalších šesti místech v Rakousku okolnosti vzniku písně, její rozmanité podoby a historické události, které z ní vytvořily symbol naděje a míru. Besedy v několika evropských městech včetně Prahy proběhly k výstavě, která potrvá do 2. února 2019, jako doprovodný program.

Dvě století s Tichou nocí vysílá stanice ČRo Vltava 24. prosince v 16.00.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)