Host Radiožurnálu – Martin Ondráček (2018)

Ježíškova vnoučata se stala fenoménem a inspirací. Martin Ondráček už 2. rok vede a koordinuje projekt jako ulitý pro veřejnoprávní médium. Mění taková organizace nadílky pro seniory člověku život? Není tahle práce námětem na knížku? A jak nepodlehnout opojení z možností, které dobrá vůle tolika lidí přináší? Zeptá se moderátor Štěpán Pokorný.

Natočeno 2018. Premiéra 24. 12. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h.).

Lit.: Švarcová, Alžběta – Pokorný, Štěpán: Děsím se, co bude příští rok. Do Ježíškových vnoučat se zapojily desetitisíce lidí, říká Martin Ondráček. In web ČRo 1 Radiožurnál, 24. prosinec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Když do studia Radiožurnálu naproti Štěpánovi Pokornému usedl šéf projektu Ježíškova vnoučata Martin Ondráček, na webu Ježíškových vnoučat zbývalo pouhých 84 nesplněných přání. Těch splněných bylo v tu chvíli přesně 18 331. „Náhodou jsme se trefili někam, kam se v posledních letech nikdo netrefil,“ říká Martin Ondráček.

Na počátku všeho byla jediná žena. Duchovní matkou Ježíškových vnoučat je bývalá reportérka Českého rozhlasu z Jihlavy Olga Štrejbarová. „Když natáčela reportáž v domově seniorů, ptala se ředitele, kdo dává seniorům dárky. Řekl jí, že nikdo, protože nikoho nemají. A Olga se s tím nesmířila. S kamarádkami dala na Facebooku dohromady skupinu Ježíškova vnoučata a začala plnit přání. Bez jakékoli mediální podpory splnila 600 přání.“

Chtěl bych, aby lidé do domovů skutečně chodili. Je fajn někam jít a pochopit, že svět je trochu jiný. Martin Ondráček

To bylo v roce 2016. Dnes, v roce 2018, má za sebou projekt Ježíškova vnoučata už dva „oficiální“ ročníky. A jak Martin Ondráček upozorňuje, vývoj celého projektu probíhal dost živelně. „Tenhle projekt se moc řídit nedá. A nedá se ani vymyslet. Věci, které se odehrávají, nejsou dopředu naplánované. A já třeba v říjnu vůbec netušil, že zazvoní telefon a já dostanu kamión čokolád. Letošní ročník je větší než ten loňský, trochu se děsím, co bude příští rok,“ usmívá se.

Vyjde i kniha

Můžeme tedy očekávat, že Ježíškova vnoučata poběží i v roce 2019? Je to možné. „Máme povinnost vůči všem, kdo pro tento projekt něco udělali. Jsou to desetitisíce lidí,“ říká. A počítá: 20 tisíc lidí splnilo některé z přání na webu Ježíškových vnoučat, další desetitisíce prostřednictvím Slevomatu vybraly na 7,5 milionu korun. „A pak je tu 100 tisíc přání od dětí,“ dodává.  

Mimochodem, o Ježíškových vnoučatech vznikne i kniha, vyjít by měla 10. ledna. A podílí se na ní i Martin Ondráček. „Chtěl bych, aby tam bylo co nejvíc příběhů dárců, co nejvíc fotek a vzkazů. Chtěl bych, aby se tam lidi našli. Je to projekt lidí, kteří dárky dávají.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)