Chodkyně v mracích (2018?)

O originálním přispění do proudu české Nové figurace, o bolesti, zklamání, štěstí a osamění v tvorbě málo známé české malířky a kreslířky Milady Schmidtové Čermákové. Připravil a uvádí Miroslav Buriánek.  Použité texty Milada Schmidtová Čermáková a Jan Balabán (úryvek z novely Černý beran). Technická spolupráce Jiří Benák.

Hovoří Alena Pomajzlová, Daniel Balabán a Ladislav Daněk. Ukázky čtou Vladimíra Bezdíčková a Libor Vacek.

Připravil ČRo Plzeň v roce 2018 (?). Premiéra 12. 1. 2019 (ČRo 3 Vltava, 10:00 – 11:00 h) v cyklu Rok moderního umění a Víkendová příloha stanice Vltava.

Pozn: Milada Schmidtová Čermáková (1922-2015) vystudovala Baťovu obchodní akademii ve Zlíně, kde se počátkem čtyřicátých let minulého století sblížila s některými studenty a profesory Zlínské školy umění. Silný vliv měl na ni také pobyt v Paříži, kde se seznámila s osobou a dílem Picassovým. Její raná tvorba byla ovlivněna modernou, věnovala se figurální malbě, portrétům i krajinomalbě. Výstava je její první retrospektivou. Jde o zásadní příspěvek k poznání projevů českého umění po druhé světové válce a šíře proudu Nové figurace.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)