Šikana 1/8 (2024)

Renata Novotná. Podcastový seriál. Zvukový mistr Tomáš Gsöllhofer. Zvukový design Jonáš Rosůlek. Režijní dohled a kreativní producent Lukáš Sapík. Odborný dohled Renata Vordová.

Účinkují Andrea Gabrišová, Zdeněk Piškula, Jůlie Součková, Sára Faltová, Karel Prochor Malý, David Kraus, Kristian Páca, Michael Polák, Vilém Tycar, Antonie Barešová, Lukáš Hejlík, Viktorie Nedomová, Samuel Budiman, Meda Folprechtová, Mira Štěpánová, Olivie Coco Rafajová, Šimon Kučera, Jana Stryková, Matěj Josef Trejtnar, Alexandr Mojžíš, Jan Herget, Renata Vordová, Kateřina Havránková.

Natočeno 2024. Webová premiéra 18. 5. 2024 (ČRo Rádio Junior).

Obsah: 1. díl: Štěpánka a Eva (2. díl: David a Filipova parta (3. díl: Nikola a Královny (4. díl: Martinova nudeska (5. díl: Marek a Šímagang 6. díl: BONUS: Rozhovor se Zdeňkem Piškulou (7. díl: BONUS: Rozhovor s Gábinou Drdošovou (8. díl: BONUS: Rozhovor s Martinem Creepem a jeho maminkou (

Lit.: anonym: Šikana. Skutečné příběhy z českých škol, které byste nechtěli zažít. In web ČRo Radio Junior, 18. květen 2024 (článe + nahrávky k poslechu). – Cit.:  Hraná podcastová série o mrazivých případech šikany, podává pomocnou ruku nejen obětem. Školní psycholožka pomáhá řešit situace, které přerostly přes hlavu dětem, učitelům i rodičům. Upozornění: Seriál pracuje s autentickým slovníkem mládeže. Obsahuje i vulgární výrazy. (…)

Strčili mi hlavu do záchodové mísy a křičeli, ať zdechnu. Chci, aby to už přestalo!

Možná se vám to někdy stalo. Někdo, koho jste považovali za kamaráda, vám začal ubližovat. Posmíval se, ignoroval, obrátil proti vám i další spolužáky. Takhle nějak taky může začínat šikana. Co s tím? Poradí školní psycholožka Markéta v novém hraném podcastu.

Šikana je problém

V Česku podle dostupných údajů České školní inspekce přibývá oproti minulosti případů šikany ve školách. Šikana se tak stává jedním z velkých problémů učitelů, dětí i rodičů.

Ne všichni ale stále vědí, jak se k ní postavit a účinně se jí bránit. A právě v tom jim může pomoci tento seriál. (…)

Podcastová série rádia Junior ukazuje šikanu v podobě skutečných příběhů z českých škol. Je vhodná především pro žáky druhého stupně základních škol a první ročníky víceletých gymnázií.

Vadí jim, že mám víc času na písemky.

Základem série jsou inscenované rozhovory mezi školní psycholožkou a jednotlivými účastníky šikany, doplněné hranými scénkami ze školního prostředí a komentáři moderátora. Projekt vznikl ve spolupráci s odborníky na šikanu z neziskové organizace Aisis v Kladně.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)