Větrník – Host ve studiu – Jaroslav Chytil (2019)

Připravila Petra Ševců.

Hovoří Jaroslav Chytil.

Připravil ČRo Olomouc v roce 2019. Premiéra 16. 1. 2019 (ČRo Olomouc).

Lit.: Ševců, Petra: Dálkové plavání je pro mě meditace, říká nejotužilejší Čech Jaroslav Chytil. In web ČRo Olomouc, 16. leden 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jako 58. člověk na světě přeplaval Severní kanál mezi Severním Irskem a Skotskem. Ke svému prvnímu pokusu si vybral to nejtěžší z plavecké výzvy Ocean´s seven.

Otužovat se začal v roce 2011. Poté začal plavat celoročně a k zimnímu plavání přidal i to dálkové. Na přeplavbu Severního kanálu trénoval dva roky. Nejtěžší je podle něj pro nízkou teplotu vody a všudypřítomné medúzy. „Je tam asi pět druhů medúz a ten jeden druh je zvlášť nepříjemný. Plavci se tam začnou dusit, mají křeče a nedokáží plavat dál,“ říká.

Člověk podle něj musí být odolný nejen fyzicky, ale také psychicky. „U skotského pobřeží začínají proudy různě ze stran, může vás trefit odliv a spousta lidí to nevydrží psychicky. Pobřeží se nepřibližuje a plavete de facto na místě,“ popisuje.

Dálkové plavání je pro něj jakousi formou meditace. „Je to pravidelný pohyb, dýcháte relativně pravidelně a uvádí vás to do takového speciálního meditativního stavu. Ne všichni mají to štěstí,“ říká.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)