Pepek námořník slaví devadesátiny (2019)

Pepek námořník slaví devadesátiny. Co jste o něm možná nevěděli? Připravili Ondřej Klapal a Jiří Štefl.

Natočeno 2019. Premiéra 17. 1. 2019.

Lit.: Štefl, Jiří – Klapal, Ondřej: Láska ke špenátu, velké svaly a dýmka. Komiksový Pepek námořník slaví 90, začínal ve vedlejší roli. In web IRozhlas, 17. 1. 2019 (článek+ nahrávky k poslechu). – Cit.: Námořník s bílou čapkou, malou dýmkou a velkými svaly, který má vždy po ruce plechovku se špenátem. Takový je Pepek námořník, který nyní slaví devadesáté narozeniny. Tato animovaná postavička byla ve své době v USA dokonce populárnější než Mickey Mouse. Fanoušky si ostatně získala už při svém vůbec prvním setkání s publikem.

Příběh Pepka námořníka je úzce spojen s jeho budoucí láskou Olivou Oylovou. Právě ona totiž byla hrdinkou původního komiksu Thimble Theatre, který pravidelně vycházel v newyorském listu Evening Journal.

Olive tenkrát chodila s Haroldem Hamgravym. A Pepek se v tomto komiksu poprvé objevil 17. ledna 1929, když si ho Olivin bratr Castor objednal, aby ho dopravil do kasina na ostrově.

Poté, co tato gamblerská sága skončila, Pepek z komiksu zase zmizel. Jeho návrat si ale vynutili čtenáři. Pepek se pak časem stal hlavní postavou komiksu a z příběhu vytlačil původního Olivina přítele.

Díky Pepkovi se rychle stal Thimble Theatre druhým nejpopulárnějším komiksem Ameriky – po příbězích malého sirotka Annie. A vycházel asi v pěti stovkách novin. Autor Pepka námořníka Elzie Crisler Segar díky němu vydělával 100 tisíc dolarů ročně, což bylo tehdy opravdu hodně peněz.

Špenát s ‚vysokým‘ obsahem železa

Cesta z novinových listů na filmová plátna netrvala Pepkovi námořníkovi dlouho. Už v roce 1933 se stal hvězdou prvního animovaného snímku, kde svádí nelítostné souboje o přízeň své milované Olive. Potřebnou sílu si dodává pojídáním špenátu v plechovce.

Pepek námořník jako reklama na špenát? Poslechněte si reportáž o Pepku námořníkovi z pera Jiřího Štefla

A už při svém prvním vstupu na stříbrné plátno prokázal Pepek také pěvecký talent. Prozpěvoval, že svou obdivuhodnou sílu získává díky špenátu. V počátcích za ni ale vděčil kouzelné slepici, jejíž peří hladil pro štěstí.

Když se ale Pepek začal cpát špenátem, okamžitě to ovlivnilo poptávku po této zelenině. Spotřeba ve Spojených státech vzrostla o třetinu. Už v roce 1937 se mu za to zemědělci v texaském Crystal City odvděčili vztyčením sochy.

Pepek tak jen přiživil mýtus o špenátu jako zelenině s vysokým obsahem železa. To se tradovalo už od roku 1870, kdy německý chemik Erich von Wolf ve své práci posunul desetinnou čárku doprava. Ve skutečnosti obsahuje špenát zhruba stejně železa jako třeba brokolice a méně než růžičková kapusta.

Proti Mussolinimu

Pepek si velmi rychle získal oblibu i v zahraničí, za zmínku stojí třeba Itálie. V listopadu 1938 Benito Mussolini všechny americké komiksy zakázal, protože prý kazily mládež. Pepek námořník ale byl v zemi podle britského deníku Independent tak oblíbený, že musel duce pod tlakem fanoušků od zákazu ustoupit.

A Pepek má vztah i k Praze. V padesátých a šedesátých letech, tedy v době hlubokého komunismu, některé epizody seriálu vznikaly ve studiu Bratři v triku. A třeba v roce 1995 se v jednom průzkumu stal nejoblíbenější kreslenou postavičkou u mužů.

Na celovečerní film si ale Pepek na rozdíl od jiných komiksových hrdinů počkal až do roku 1980. Šlo o filmový muzikál a hlavní rolí ztvárnil Robin Williams.

Pepek námořník tady stejně jako v mnoha jiných příbězích svádí souboj s velkým námořníkem Blutem o svou milovanou Olive. A velké překvapení je, že Pepek v tomto filmu zpočátku nesnáší špenát.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)