Mozaika – Andělé v Americe (2019)

Připravila Veronika Štefanová.

Hovoří režisér Michal Dočekal a ředitel Městských divadel pražských Daniel Přibyl.

Natočeno 2019. Premiéra 30. 1. 2019 (ČRo 3 Vltava).

Lit.: Štefanová, Veronika: Velké dílo začíná! Prorokují Andělé v Americe. In web ČRo 3 Vltava, 30. leden 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Hra Andělé v Americe vypráví příběh o hledání naděje v nemocném světě. Rozsáhlé dvoudílné drama, které na sebe strhlo velkou pozornost na přelomu 80. a 90. let minulého století, uvádí Městská divadla pražská v režii Michala Dočekala. Podle něj je to drama o celém světě, opravdové „theatrum mundi“.

Hra Tonyho Kushnera Andělé v Americe se stala divadelní událostí devadesátých let. Její první část Milénium se blíží měla premiéru v San Franciscu roce 1991 a byla vyznamenána Pulitzerovou cenou. O rok později následovala druhá část pod názvem Perestrojka. Dvoudílné drama bude v překladu Jitky Sloupové v Městských divadlech pražských uváděno v rámci jednoho večera. Text Tonyho Kushnera přiblížil režisér Michal Dočekal.

Je to epos, sága a fakticky jsou to dvě celovečerní hry. Agentura dovoluje uvádět hru v celku, v jednom nebo ve dvou večerech. Chceme postihnout dílo v jeho komplexnosti, protože jen tak to celé dává smysl. Je to dobové vyprávění o velkém společenském zlomu, ale také o řadě osobních krizí, které člověka v jeho životě provázejí. Děj hry se odehrává v letech 1985 až 1990. A tato doba byla zásadní nejen pro střední a východní Evropu, ale pro celý svět. Něco se skutečně lámalo a měnilo. Michal Dočekal

Tony Kushner napsal magicko-realistickou hru s humorem, se kterým ale vykresluje vyhrocené city jednotlivých postav. Setkáváme se s Louisem Aronsem, který se dozvídá, že jeho partner Prior Walter má AIDS. Ve hře vystupuje také republikánský soudní úředník Joe Pitt a také republikánský právník Roy Cohn, který kdysi sehrál temnou úlohu v někdejším mccarthyovském „honu na čarodějnice“. Roy sám je tajný homosexuál a brzy zjistí, že i on má AIDS. Na těchto intimních příbězích postav, jejichž osudy se vzájemně prolínají v bouřlivém prostředí New Yorku poloviny 80. let minulého století, reflektuje Kushner dobovou politiku a morálku.

Nálada doby, ve které se Andělé v Americe odehrávají, může korespondovat s náladou, která panuje v současné době v české společnosti. Ta zažívá rozdělení, kdy jedna část nerozumí preferencím a volbám té druhé části. Michal Dočekal

V inscenaci účinkuje osm herců. Mezi nimi Eva Salzmannová, Ondřej Pavelka, Martin Donutil nebo Tomáš Havlínek. Podle ředitele Městských divadel pražských, Daniela Přibyla, je uvedení Andělů v Americe mimořádně provozně náročný úkol pro celé divadlo.

Hra Andělé v Americe je měňavá materie, která vyžaduje extrémní množství režisérských rozhodnutí, přičemž každé z nich může být fatální. Také jsme si tím chtěli prověřit diváky, zda nám dají důvěru a stráví s námi několik hodin svého života, zaposlouchají se do příběhu a zhodnotí ho optikou toho, co prožíváme dnes. Hra je rozdělena na dvě rozsáhlé části. Ta první vyobrazuje cestu do pekla a ta druhá cestu zpět. Přičemž na závěr jsme chtěli artikulovat zvolání, že „Velké dílo začíná!“ Daniel Přibyl

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)