DokuVlna – Ona (2019)

Aneta Rybová. Co dělat s nemocí, která může mít bez správné medikace fatální následky? Dramaturgie Brit Jensen. Zvuk Roman Špála.

Natočeno 2019. Premiéra 2. 2. 2019 (ČRo Rádio Wave, 24 min.).

Lit.: Rybová, Aneta – Jensen, Brit: Jak se smířit s bipolární poruchou a žít dál s nadhledem? Poslechněte si audiodokument Ona. In web ČRo Radio Wave, 2. únor 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Silvie trpí bipolární poruchou. Nemocí, která může mít bez správné medikace fatální následky. Zároveň ale zpívá, pracuje jako peer konzultantka, přednáší, maluje, sbírá přírodní artefakty a je s ní hrozná sranda. Doporučil mi ji kamarád, s tím, že se o svých psychických problémech nebojí mluvit, a dokonce o nich veřejně přednáší. Prostě ideální materiál pro rozhlasový dokument.

Poprvé jsme se potkaly loni v zimě. Moc jsem toho o Silvii nevěděla. Snad jen to, že zpívá a je přibližně stejně stará jako já. Takže něco přes dvacet. Dokonce na náš první sraz přišla včas, což mě příjemně překvapilo. Když jsme tak naproti sobě seděly s pivem v ruce, sama jsem ještě moc netušila, co mám v plánu. Navíc jsem nikdy předtím žádný dokument netočila, takže jsem si ani nebyla jistá, co od sebe očekávat. Chtěla jsem hlavně ukázat světu, že život s psychickou nemocí sice někdy není procházka růžovou zahradou, ale i tak stojí za to.

I mně jednou za čas v hlavě něco dojde, asi ten všemi oblíbený hormon štěstí, a já se točím v nekončícím kruhu nesmyslných černočerných myšlenek a pro mě životně důležitých filozofických otázek, které chci za každou cenu vyřešit, i když to nejde. A protože to prostě nejde, nevidím v tu chvíli smysl vůbec v ničem. Všechno je nesmysl. Všechno je k ničemu. Všechno je nic. Co mě ale vždycky drží „při životě“, je moje racionální já, které si vzpomíná, jak mě život jindy hrozně baví, a které ví, že to zase bude dobrý. A přesně proto mě zajímalo, jak to má někdo jiný. Někdo, jehož diagnóza je vážnější než ta moje, a přesto to všechno zvládá.

Jak si Silvie dokáže udržet nabitý životní program a smysl pro humor i přes obtížnou diagnózu? A jak se staví ke stigmatu, kterému často čelí lidé s duševní chorobou? Poslechněte si nejnovější autorský audiodokument z cyklu DokuVlna.

Aneta Rybová (* 1994) je čerstvá absolventka oboru mediální studia a žurnalistika na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Audiodokument Ona vznikl původně jako bakalářský projekt, na kterém od počátku spolupracovala s dramaturgyní Brit Jensen. Během studií se Aneta stala členkou brněnského komunitního Radia R, kde stále působí. Kromě médií studovala také sociální antropologii. Do budoucna by se chtěla i dál věnovat dokumentaristice a také destigmatizaci psychických onemocnění.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)