Host Lucie Výborné – Tereza Kostková (2019)

Studovala jazyky, vyučila se učitelkou a později herečkou. Tereza Kostková nemá ovšem daleko ani k choreografii. Aktuálně ji čeká každodenní dopolední rozhovor na Dvojce Českého rozhlasu – jaké si chce zvát hosty? Na jaké otázky sama nerada odpovídá? A co ji zlákalo k rozhlasovému mikrofonu? Moderuje Lucie Výborná.

Natočeno 2019. Premiéra 4. 2. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h).

Lit.: Švarcová, Alžběta – Výborná, Lucie: Otce si do rozhovoru nepozvu, říká Tereza Kostková. Na Dvojce začíná moderovat pořad Blízká setkání. In web ČRo 1 Radiožurnál, 4. únor 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Rozhlas? To je úplně jiná disciplína než televize. Alespoň podle Terezy Kostkové, která se netají s tím, že pro ni má rozhlas obrovskou hloubku. „Posluchač i moderátor přestanou být rušeni doprovodnými efekty a věcmi navíc. Jediné, co zůstane, je hlas, myšlenka a obsah,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Ve studiu Radiožurnálu neusedla náhodou. Právě dnes, tedy v pondělí 4. února, totiž Tereza Kostková zahajuje novou etapu své moderátorské kariéry. Od 11:00 totiž začíná na Českém rozhlasu Dvojka moderovat svůj vlastní pořad s názvem Blízká setkání. „S blížícím se časem mi to dochází jako krásná, ale neodvratná realita,“ směje se.

Trému prý ale nemá. „Tréma mě blokuje. A to nechci. Na druhou stranu je to poprvé a cítím závazek a zodpovědnost.“

„Otec nás vychovával k pravdě“

Pořad Blízká setkání ve vysílání Dvojky nahradil vysílání Hosta do domu. O zajímavé hosty ale posluchači s novým pořadem nepřijdou, naopak. „Moc se těším třeba na čtvrteční rozhovor s cukrářem Josefem Maršálkem. Baví mě lidé, kteří mají touhu a vášeň pro svou práci. A těším se třeba i na architekta Pleskota. Pozvat si ale chci i Kovyho,“ říká Tereza Kostková.

Svého otce, herce Petra Kostku, který do rozhovorů běžně nechodí, si prý ale zvát nechce. A nejen proto, že by, jak už jí řekl, stejně nepřišel. „Mluvila jsem o tom pak ale ještě s Markem Ebenem a ten mi řekl: ‚Buď ráda, je to zvláštní stav‘,“ říká Tereza Kostková.

Otec hrál a hraje v jejím životě důležitou roli. Byl to prý mimo jiné právě on, díky komu nemá oblíbená moderátorka a herečka problém s tím slyšet pravdu. „Otec chce posunout člověka dál, pravdu tedy říká velmi hezky. A když člověk nastoupí na úplně špatnou kolej, nebojí se to říct drsně. Vychovával nás k tomu nikdy nelhat.“

Oba rodiče jsou pro mě herecký postgraduál. Do poslední chvíle na jevišti můžete slyšet něco, co vás posune. Tereza Kostková

Tereza Kostková v běhu

Fanouškům, kteří mají rádi Terezu Kostkovou především jako herečku, udělal v poslední době radost hlavně film Ženy v běhu. Tereza Kostková v něm hraje třeba se Zlatou Adamovskou nebo Ondřejem Vetchým. „To nejcennější a nejvzácnější je dobrý scénář. Žijeme v době, kdy se spoléhá na hlášky, já jsem ale ráda, když je za tím něco víc. Když se scénář dotýká života, kdy každý s filmem může zarezonovat. A scénář Žen v běhu byl mile obyčejný,“ vysvětluje.

Nejde ale o jedinou její premiéru. Už 13. února bude mít premiéru i Léto s gentlemanem, ve kterém si Tereza Kostková zahrála s Jaromírem Hanzlíkem.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)