Interview Plus – Jiří Šatava (2019)

Analytik think tanku IDEA Jiří Šatava je hostem Interview Plus. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD chce změnit penzijní systém. Ženy by podle ní například neměly mít nižší penze kvůli tomu, že vychovávaly děti a několik let nechodily do zaměstnání. Může nově zřízená komise přinést řešení, které zajistí slušné důchody i pro generace, které mají do penze ještě daleko? Moderuje Jan Bumba.

Hovoří Jiří Šatava.

Natočeno 2019. Premiéra 6. 2. 2019 (ČRo Plus, 11:34 h).

Lit.: Bumba, Jan – Erhart, Michael: Místo slev na jízdné pro důchodce se mohlo přidat vdovám, říká expert na penze. In web ČRo Plus, 6. únor 2019  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Polovina starobních důchodců má důchod nižší než 13300 korun. Často přitom jde o ženy, které mívají o dva až tři tisíce korun méně než muži. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) to chce změnit a sestavila tzv. komisi pro spravedlivé důchody.

Komise má přijít na to, jak zajistit, aby ženy nebyly trestány nižšími penzemi kvůli tomu, že vychovávaly děti a vypadly z pracovního procesu. Zabývat se má i penzemi pro fyzicky náročné profese.

Podle odborníka na penzijní systémy Jiřího Šatavy má vznik komise smysl už proto, aby se pokračovalo v diskuzi o reformě celého systému. „Má definované dílčí cíle, které jsou potřebné – a pravděpodobně jsou v současnosti realizovatelné,“ míní.

Šatava vysvětluje, že samotný důchodový systém vůči matkám nespravedlivý není a za výchovu dětí je výrazně bonifikuje. Problém je ale prý v tom, že ženy s odrostlejšími dětmi mají potíže s uplatněním na trhu práce a mají výrazně nižší mzdy, protože několik let nebudovaly kariéru.

Nedělejme stejnou chybu dvakrát. Musíme se snažit o to, aby se ženy, které dnes odcházejí z rodičovské dovolené, mohly na trhu práce co nejlépe uplatnit. Jiří Šatava

Do budoucna je nutné tento problém napravit, vůči současným důchodkyním by ale podle Šatavy bylo fér toto znevýhodnění vykompenzovat. Je ale třeba najít dodatečné příjmy.

Peníze pro vdovy

K tomu, aby byl důchodový systém udržitelný, je podle Šatavy nutné radikálně změnit jeho parametry. Například zvýšit věk odchodu do penze, protože současná hranice v 65 letech není udržitelná, nebo nalákat více peněz do soukromého penzijního pojištění.

Je zde velká nedůvěra veřejnosti v důchodový systém. Nepředpokládám, že by současní čtyřicátníci neměli důchod. Ale spořit si soukromě je racionální. Jiří Šatava

Pokud k těmto úpravám nedojde, systém se po roce 2030 dostane do problémů a okolo roku 2050 by jeho roční schodek dosáhl až 200 miliard ročně. Zároveň ale bude třeba řešit otázky zdravotní a sociální péče o seniory, protože stárnutí populace přinese i vyšší náklady.

Ministryně Maláčová by dodatečné příjmy chtěla získat například prostřednictvím sektorové a digitální daně nebo úpravou daňových slev. „Jsou to zdroje, které mohou pomoci budoucí deficity snížit, ale určitě to okolo roku 2050 nedoplní těch 170–200 miliard,“ reaguje Šatava.

Pozastavuje se například i nad slevami na jízdné pro seniory, zda jde o efektivní způsob, jak zlepšit jejich finanční situaci. Místo toho bylo například možné zvýšit vdovské důchody, protože nejvíce důchodců pod hranicí chudoby jsou vdovy.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)