Česko – země neznámá – Četnická stanice první republiky je ozdobou muzea v Nečtinech (2019)

Připravil Pavel Halla.

Hovoří spoluautor expozice Jiří Kapr a starosta obce Jiří Křemenák.

Připravil ČRo Plzeň (?) v roce 2019. Premiéra 13. 2. 2019 (3 min).

Lit.: Halla, Pavel: Četnická stanice první republiky je ozdobou muzea v Nečtinech. Strážmistr má tvář místního policisty. In web ČRo Regiony, 13. únor 2019  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V regionálním muzeu v Nečtinech na severu Plzeňska na západě Čech se pyšní originálně vybavenou četnickou stanicí z dob první republiky. Za psacím stolem sedí figurína vrchního strážmistra. Stejně jako u dalších profesí v jiných částech muzea byl i tady předlohou skutečný policista, spoluautor expozice Jiří Kapr.

Při prohlídce četnické stanice se rázem ocitnete ve filmech pro pamětníky nebo v seriálu Četnické humoresky. Dýchne na vás atmosféra první republiky. Dobové výstřižky, telefon, zábradlí, židle. Figurína vrchního strážmistra právě vyslýchá okradeného řezníka.

Jde o případ, který se v Nečtinech skutečně stal. V roce 1937. Když jsme u těch letopočtů, víte, v jakém období vlastně četnictvo v našich zemích sloužilo? Založeno bylo se vznikem samostatného Československa, tedy v roce 1918. Transformovalo se ze složek četnictva, které hlídalo pořádek v zemi už za Rakouska-Uherska.

Četnictvo pak přečkalo i druhou světovou válku, ale zaniklo hned po ní, respektive o tři roky později. Po komunistickém převratu v roce 1948. Tehdy se změnilo ve veřejnou bezpečnost. Tedy samozřejmě jen ti četníci, kteří byli ochotni sloužit novému režimu.

A jaký nejvážnější případ v Nečtinech četníci vyšetřovali? Byli to ještě ti rakouskouherští, kteří museli vypátrat vraha. Stalo se tak v roce 1904. Tehdy vraha obchodníka s dobytkem na místních trzích dopadli v rekordním čase několika hodin.

Od té doby v Nečtinech k žádnému dalšímu mordu nedošlo. Staniční kniha četnictva je zato plná většinou majetkových deliktů. Jeden z příběhů můžete slyšet na vlastní uši přímo v muzeu. Z autentického zápisu ho rozehráli herci plzeňského divadla.

Škola nebo pošta minulosti

V muzeu můžete kromě četnické stanice obdivovat i další expozice plné vzácných exponátů. Třeba prapor vojínů, jejichž pluk byl založen už v polovině 19. století, originální poštovní kufr nebo poštovní schránku. A pak také ucelené expozice o životě na vesnici v minulých staletích.

A stejně jako v případě policisty, který je spoluautorem četnické expozice, byli i u dalších profesí předlohou figurín a odlitků obličejů místní obyvatelé stejných nebo podobných povolání.

I o tom vám rádi povypráví v regionálním muzeu v Nečtinech na severu Plzeňska, kde najdete i informační centrum se suvenýry a mapami. Otevřeno mají od dubna do září od 9 do 17 hodin, od října do března pak od 8 do 16 hodin každý den kromě pondělí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)