Mozaika – Kytice (2019)

Jaký trest čeká toho, kdo se proviní? Duo SKUTR zdramatizovalo pro Národní divadlo Erbenovu Kytici. Připravila Alena Rokosová.

Hovoří Lukáš Trpišovský.

Natočeno 2019. Premiéra 27. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava).

Lit.: Rokosová, Alena: Jaký trest čeká toho, kdo se proviní? Duo SKUTR zdramatizovalo pro Národní divadlo Erbenovu Kytici. In web ČRo 3 Vltava, 27. únor 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nejnovější dramatizaci balad Karla Jaromíra Erbena ze sbírky Kytice uvede zítra večer v premiéře činohra Národního divadla v Praze. Jevištní adaptaci připravilo režijně-dramaturgické duo SKUTR, které už téměř dvacet let tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Na dramatizaci Erbenova textu spolupracovali s dramaturgyní Ilonou Smejkalovou. V celkem osmi baladách inspirovaných lidovou slovesností se představí zástupci všech hereckých generací činohry Národního divadla.

Jaký trest čeká toho, kdo se proviní? A co zmůže člověk proti přírodním silám? Erbenova Kytice zobrazuje neurčitý časoprostor, ve kterém se odehrávají smyslné i děsivé příběhy, v nichž lidé pokorně přijímají svůj úděl.

Sbírka Karla Jaromíra Erbena, původně vydaná pod názvem Kytice z pověstí národních v roce 1853, obsahuje celkem 13 balad. Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský se rozhodli pro uvedení osmi z nich. Jde o balady Vodník, Dceřina kletba, Zlatý kolovrat, Polednice, Svatební košile, Holoubek, Štědrý den a Záhořovo lože. Vynechali tak titulní baladu Kytice, ale taky Poklad, Věštbu, Vrbu a Lilii, což vysvětluje Lukáš Trpišovský.

„Věděl jsem, že by se tam všechny balady nevešly. Nejprve jsem hledal baladu, která by mohla celou Kytici zastřešit, a tu jsem našel v Záhořovu loži. Pak jsem se snažil vybírat takové, o kterých si myslím, že jsou tak známé, že by všem bylo líto, kdyby se na jevišti neobjevily. A také ty, které tak známé nejsou, ale poskytují něco, co by se hodilo pro vizuální ztvárnění.“

Součástí hledání dramaturgicko-režijního konceptu k inscenaci Kytice bylo rozebírání Erbenovy sbírky v celém tvůrčím kolektivu, říká Martin Kukučka. „Bylo pro nás důležité si s herci povídat o tom, jaký mají sami ke Kytici vztah – co si pamatují s dětství, jestli se jí báli apod. Je totiž spousta lidí, kteří se s Kyticí neumí srovnat.“

Tvůrci vyšli z charakteru jednotlivých balad, které nabízejí rozdílné vizuální prostředí. „V baladách se mísí prvky světa lidí a „jiného“ světa, do kterého se dostáváme, když překročíme něco, co není dobré překračovat,“ říká Lukáš Trpišovský.

V celkem osmi baladách se představí dohromady 15 herců. Například František Němec, Iva Janžurová, Jana Boušková, Taťjana Medvecká, Igor Orozovič nebo Pavlína Štorková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)