Návštěva věznice na Cejlu (2018)

Připravil Jan Novotný.

Ze záznamu hovoří Milan Uhde, Tomáš Hradílek a další.

Natočeno 2018. Premiéra 22. 10. 2018 (Rádio Proglas, 20:15 h) v cyklu Studio Brno.

Lit.: anonym: Studio Brno: Návštěva věznice na Cejlu. Pořad v souvislostech. In web Radio Proglas, 19. 10. 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Festival ve věznici – o minulosti a budoucnosti naší svobody pořádalo Divadlo Líšeň ve druhé polovině září 2018 v prostorách „káznice“ na brněnském Cejlu. Káznice byla postavena v době osvícenství, jako vězení ji využívalo gestapo i totalita padesátých let. Více se dozvíte v pondělí 22. října 2018 ve 20 hodin 15 minut.

Nezávislé experimentální Divadlo Líšeň se v posledních letech ve své tvorbě orientuje také na lidskoprávní a politická témata naší současnosti.

Zpracovává je ve svých inscenacích a vyjadřuje se k nim prostřednictvím akcí, které pořádá. Jednou z nich je Festival ve věznici, s podtitulem o minulosti a budoucnosti naší svobody, který Divadlo Líšeň uspořádalo potřetí v bývalé brněnské věznici na Cejlu.

Představilo zde program rezonující s historií a odkazem tohoto prostoru, s cílem zviditelnit významné místo paměti, kterým věznice je, a otevřít témata života v totalitě i ve svobodné společnosti.

Pořad Studia Brno se ohlédne druhým festivalovým večerem, který otevřela beseda s Milanem Uhdem a Tomášem Hradílkem o proměně politického stylu od devadesátých let do současnosti. Na besedu navázala scénická koláž Divadla Odjinud Tvůj Jan, inspirovaná osudem a texty básníka Jana Zahradníčka, který byl na Cejlu vězněn.

Na závěr druhého festivalového večera zazpívala jedna z nejoriginálnějších českých kytaristek a písničkářek – Dagmar Voňková.

Na nádvoří věznice hovoříme s Pavlou Dombrovskou, zakladatelkou pořádajícího Divadla Líšeň a s Luďkem Navarou ze sdružení Paměť.

Uslyšíme také krátké nahrávky, pořízené během úvodní besedy. Na podněty přítomných zde vedle vedle jiných reagoval dramatik Milan Uhde.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)