Symposion – Dystópie (Symposion – Dystopie, 2019)

Hovoří Ondrej Herec a František Gago.

Natočeno 2019. Premiéra 10. 4. 2019 (SRo Rádio Devín, 20:00 h).

Lit.: anonym: Symposion: Dystópie. Témy. In web SRo Rádio Devin, 8. 4. 2019 (článek). – Cit.: Myšlienka fiktívnej spoločnosti, ktorá sa vyznačuje jednak zdanlivou, pôvodne zamýšľanou rovnosťou všetkých členov, ale predovšetkým totalitnou formou vlády, ale tiež literárny žáner, ktorý sa zaoberá fiktívnou spoločnosťou takéhoto druhu. V českej literatúre písal antiutópie napr. Karel Čapek (hra R.U.R., v ktorej sa roboti vzbúria proti ľudstvu a úplne ho vyhladia). V svetovej literatúre je typickým príkladom literárnej antiutópie román 1984 Georgea Orwella.

„Veľký brat sa díva“ – kto by nepoznal vetu, čo priam zľudovela? Ale tým, ktorí Orwellov román nečítali, pri nej asi nenaskakuje husia koža. Od Zamjatinovho „My“ cez Bradburryho „451° Fahrenheita“ až po Atwoodovej „Príbeh služobníčky“ celá plejáda autorov vykreslila svet horší, než je ten náš, ale akým by sa ten náš ľahko mohol stať… Nad problematikou dystópií sa budú v stredu večer zamýšľať sociológ a zakladateľ teórie fantastiky na Slovensku PhDr. Ondrej Herec a chemik a fanúšik sci-fi Mgr. František Gago, PhD.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)