On Air – Discwoman (2019)

Proč kolektiv Discwoman zastupuje jen ženy a jaké jsou osobní zkušenosti Frankie Decaizy Hutchinson z klubové scény? Rozhovor připravila Tereza Havlínková.

Natočeno 2019. Premiéra 5. 4. 2019 (ČRo Rádio Wave, 19 min).

Lit.: Havlínková, Tereza: „Naším cílem je vrátit techno do rukou těm, kterých se týká,“ říká zakladatelka platformy Discwoman. In web ČRo Radio Wave,  5. duben 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Za inkluzivní uměleckou agenturou Discwoman stojí trio zakladatelek Emma Burgess-Olson, Christine McCharen-Tran a Frankie Decaiza Hutchinson. Platforma pro elektronickou hudbu zaštiťuje tvorbu přes 300 DJek a vznikla jako odpověď na genderově nevyrovnané prostředí klubové scény. „Technofeminismus vznikl jako název jedné Emminy party. Je to něco jako politické hnutí, ale s humorem, žádná mantra,“ říká Frankie, která o celém projektu mluvila i v pražském prostoru Zvuk.

„Začaly jsme před pěti lety, chtěly jsme změnit scénu a upozornit na ženy, které za svou práci musí stále bojovat. Zastupujeme mnoho autorek a je to náš zatím nejúspěšnější projekt,“ pokračuje Frankie. Za dobu působení platformy Discwoman, vzniklé v New Yorku, se podle Frankie hudební scéna hodně změnila. „Když jsme začínaly, hrálo techno jen pár žen. Dnes je to hodně jiné a také etnicky je scéna mnohem diverzifikovanější, což k technu patří. Je to přeci jen ‚černá hudba‘ z Detroitu,“ vysvětluje Frankie snahu převzít zpět scénu, kterou si přivlastnila kultura bílých mužů nejen v evropských klubech.

Naléhavou otázku bezpečnosti prostředí, ve kterém se odehrávají party, řeší producentky z Discwoman vhodně nastavenou komunikací. „Vždy máte možnost udělat jen určitá opatření, do určité míry. Snažíme se zajistit například dobrý vztah s ochrankou. Je důležité je informovat o tom, že nepřipouštíme rasismus nebo že queer lidé mohou být často terčem útoků,“ popisuje produkční práci kolektivu Frankie.

Stále se rozvíjející agentura Discwoman se ale nepohybuje jen na euroamerické scéně, zajímají se i o nově vznikající komunity autorů mimo privilegovaný prostor. „Shyboi and Umfang hrály nedávno v jižní Africe. Docela přehodnotily svůj eurocentrický pohled na hudbu, je tam obrovská scéna. Já sama jsem se třeba minulý týden vrátila z Bombaje,“ pokračuje producentka.

Zároveň Frankie říká, že má často s lidmi z celého světa hodně společného. I když se ocitne v dost odlišném prostředí, všude se najde někdo, kdo pracuje stejně jako kolektiv Discwoman a například řeší inkluzivní prostor. „Mám velké štěstí, že mám možnost se často podívat někam jinam, objevit, co se kde děje, jaké tam probíhají konverzace,“ přiznává Frankie Decaiza Hutchinson.

Poslechněte si rozhovor o tom, jak funguje inkluzivní umělecké agentura a jak moc se mění scéna elektronické hudby nejen v Evropě a Americe.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)