Kontexty – Bauhaus a Československo: studenti – koncepty – kontakty 1/5 (2019)

V roce stoletého výročí založení Bauhausu ve Výmaru se vydáme po stopách významných, ale i „opomíjených“ osobností prvorepublikového Československa, jejichž život i tvorbu ovlivnilo studium na této unikátní umělecké škole.  Připravila Markéta Svobodová. Dramaturgická a režijní spolupráce Jiří Vondráček.

Účinkují Lucie Trmíková, Jiří Böhm a Matěj Nechvátal.

Hovoří Mgr. Klára Prešnajderová /Slovenské muzeum dizajnu v Bratislavě/, Mgr. Vít Jakubíček /Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně/, Pavel Rossman, grafik Joachim Rindler a Mgr. Jindřich Chatrný /Muzeum města Brna/.

Natočeno 2019. Premiéra 22. – 26. 4. 2019 (ČRo 3 Vltava, 17:30 h) v cyklu Rok moderního umění. Repríza 23. 4.  – 27. 4. 2019 (ČRo 3 Vltava, 1.30 hodin).

Obsah: 1. Vliv Bauhausu na československé uměleckoprůmyslové školství. – 2. Českoslovenští studenti na Bauhausu. – 3. Nová typografie a Zdeněk Rossmann.  – 4. Studentky z Československa na Bauhausu. – 5.   Studenti Bauhausu jiné státní příslušnosti v meziválečném Československu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)