Mozaika – Divadelní Flóra 2019 (2019)

V Olomouci začíná Divadelní Flora. Nabídne hvězdy českého a německého divadla i špičkové korejské tanečníky. Připravila Kateřina Horáková.

Lit.: Horáková, Kateřina: V Olomouci začíná Divadelní Flora. Nabídne hvězdy českého a německého divadla i špičkové korejské tanečníky. In web ČRo 3 Vltava, 15. květen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Už po třiadvacáté hostí Olomouc mezinárodní festival Divadelní Flora – jednu z největších středoevropských přehlídek. Během jedenácti dní nabízí na desítce scén zhruba devadesát akcí včetně mezinárodně oceňovaných divadelních inscenací a hvězd českého a německého divadla.

Festivalový program orámuje hostování renomovaných německých souborů – vůbec poprvé do Olomouce dorazí drážďanská činohra a legendární Berliner Ensemble. České divadlo budou v Olomouci reprezentovat soubory Divadlo pod Palmovkou, Dejvické divadlo, Divadlo Na zábradlí a brněnské HaDivadlo.

Taberyho Opuštěná společnost na jevišti

Operní i činoherní produkci představí na Floře olomoucké Moravské divadlo, svůj nejnovější repertoárový titul Opuštěná společnost pak poprvé uvede partnerské Divadlo na cucky. „Bylo komplikované najít klíč ke zpracování, protože se nejedná o text, kde by byly klasické postavy a kde by to mělo nějaký dramatický vývoj. Základem byla myšlenka, že sám Erik Tabery podrobuje kritickému myšlení svoje úvahy a my jsme chtěli podrobit kritickému myšlení úvahy Erika Taberyho,“ říká dramaturgyně Iva Mikulová.

Režie světové premiéry se ujal Patrik Lančarič z Městského divadla Zlín. „Nalézt v těch myšlenkách obrazy nebo situace a dostat je na jeviště byl zajímavý proces. A nejdůležitější bylo nastavit na tento proces i herce. Abychom jim mohli věřit všechno, co říkají, bylo nutné to všechno přefiltrovat přes jejich vlastní zkušenosti.“

Špičkový korejský tanec

Performativní programová linie Divadelní Flory se letos zaměří na současný korejský tanec. Reprezentativní, exotická platforma Fokus: Korea představí na olomouckých scénách kvarteto inscenací (A Silver Knife – Tail Language – Green Eye – Complement) špičkových choreografů a tanečníků. „Pohled do dění na korejské taneční scéně bude prvním výrazným krokem Flory mimo evropský kontinent. Festival navštíví výjimeční choreografové a tanečníci, kteří patří k reprezentantům progresivních proudů současného korejského tance s četnými mezinárodními ohlasy,“ říká dramaturg taneční programové sekce Jan Žůrek.

Šepoty a výkřiky ve společnosti

Letošní podtitul festivalu zní Šepoty a výkřiky, což odkazuje na režiséra Ingmara Bergmana. „Bergmanovi dáváme prostor i v rámci filmového programu. Proběhne tu kompletní retrospektiva jeho filmů. Tohle festivalové motto se odráží ve všech festivalových produkcích a je to jakási introspekce, pohled do lidského nitra a možná i do naší společnosti, ze které se šepoty a výkřiky ozývají,“ dodává Jan Žůrek.

Za jedinečným zážitkem do Olomouce můžou divadelní nadšenci vyrazit do 26. května.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)