Host Lucie Výborné – Radim Zapletal (2019)

Lodě ve Hře o trůny pocházejí z Moravy. Radim Zapletal staví plavidla pro filmové produkce už dlouhá léta. Je rozdíl mezi plachetnicí pro film a pro skutečnou plavbu? Co vlastně v tomto oboru určuje kvalitu? A svědčí takové zakázky o tom, že řemeslo u nás kvete? Zeptá se Lucie Výborná.

Natočeno 2019. Premiéra 16. 5. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h).

Lit.: Výborná, Lucie – Švarcová, Alžběta: Lodě pro Hru o trůny vznikají v malé moravské dílně. Roli při výrobě hraje čas i cena. In web ČRo 1 Radiožurnál, 16. květen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Lodě ze Hry o trůny dnes znají diváci po celém světě. Zřejmě ale netuší, v jak skromných podmínkách vznikají – v jedné nenápadné moravské dílně. „Vraty mé dílny od roku 2012 prošlo kolem třiceti lodí,“ říká stavitel lodí Radim Zapletal v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Stavěl lodě pro Hry o trůny, seriál Vikingové, Ligu výjimečných nebo třeba pro Letopisy Narnie. Všechno přitom přišlo zčista jasna – kdysi dávno v roce 2012. „V klidu jsem si klepal v dílně a najednou mi zazvonil telefon. Nemluvím anglicky, tak jsem to položil. Za půl hodiny už mi volali česky,“ vzpomíná stavitel, jak se dostal k zakázce na seriálu Vikingové.

Jeho lodě se dnes inspirují nejen reálnou historickou předlohou (jako třeba právě u seriálu Vikingové), ale někdy i fantazií výtvarníka. To je třeba případ i populární Hry o trůny. Času na stavbu navíc mnoho není. „Stavíme třeba tři lodě během dvou měsíců, jsme na to tři,“ upozorňuje Radim Zapletal. 

Lodě, které takhle Radim Zapletal a jeho tým postaví, něco vydrží. Postupy, které používá, se od těch klasických (které používali třeba skuteční Vikingové) ale liší. „Lodě se dřív dělaly z masivního dřeva, které se štípalo. Pro film to ale není reálné, všechno se totiž dělá v krátkém čase a hraje roli i cena,“ vysvětluje stavitel.

Nechat události plynout

Stavěl už přitom kdeco. Začínal historickou zbrojí, dokázal ale postavit i trojského koně. K lodím jako takovým se dostal vlastně náhodou. Ještě jako šermíři v roce 1992 plánovali, že se na vlastnoručně postavené lodi vypraví do Ameriky. „Ta loď fyzicky existovala a snad existuje ještě dodnes,“ vzpomíná Radim Zapletal s tím, že na samotnou plavbu nakonec nedošlo.

„Tyhle velké sny jsem si už prosnil. Co jsem dělal místo toho, ale stálo za to. Dnes už si dopředu velké cíle nedávám, nechávám události plynout,“ uzavírá.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)