Hovory Plus – Jan Vodňanský (2019)

S úsměvem idiota, Hurá na Bastilu, S úsměvem Donkichota, nebo Jak mi dupou králíci a Maršálové. To vše charakterizuje hosta dnešních Hovorů Jana Vodňanského. Stejně tak je s ním ale spojený také podpis Charty 77, postupné zákazy vystupování a tvorba pro děti, kterou mu komunisté tolerovali. Spisovatele, herce, písničkáře a lidového filosofa Jana Vodňanského pozve k mikrofonu Vlastimil Ježek.

Natočeno 2019. Premiéra 24. 5. 2019 (ČRo Plus, 22:05 h.; 22 min.). Repríza 11. 3. 2021 (ČRo Plus, 19:05 h.) k úmrtí J. Vodňanského.

Lit.: lup – Ježek, Vlastimil: Zemřel Jan Vodňanský. Chartistou byl daleko dřív, než ji vůbec podepsal. In web ČRo Plus, 11. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zemřel herec, zpěvák, spisovatel, humorista, básník, filozof a signatář Charty 77 Jan Vodňanský. Bylo mu 79 let. Proslavil se především tvorbou ve dvojici s Petrem Skoumalem. Připomeňte si jeho slova v rozhovoru pořadu Hovory z května 2019.

„Freude, Freude, Freude, vždycky na tě dojde,“ nebo „Když ti začne harašit, pomůže ti arašíd,“ je oblíbený text moderátora pořadu Vlastimila Ježka.

„Podobné říkanky mě napadaly daleko dřív, než jsem se vůbec seznámil s Petrem Skoumalem,“ řekl tehdy Jan Vodňanský. Skoumal byl jeho dlouholetý „parťák“, společně vystupovali na jevištích po celém světě.

„Začalo to někdy na přednáškách na strojařině, když to, co tam říkali, bylo zcela proti mému mentálnímu ústrojenství. Má mysl se musela nějak osvobozovat,“ dodal.

Slova veršíků a říkanek osobitého absurdního a intelektuálního humoru mu z podvědomí naskakovala tak nějak sama. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)