Petr Maděra a Zelené báje (2019)

Enviromentálně laděný rozhovor vede Radek Štěpánek. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Hovoří prozaik Petr Maděra. Úvod k rozhovoru čte Alena Blažejovská.

Připravilo Brno v roce 2019. Premiéra 25. 5. 2019 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h).

Lit.: Blažejovská, Alena: Co pro přírodu znamená, když zmizí jeden živočišný druh? Petr Maděra vypráví „zelené báje“. In web ČRo Brno, 24. květen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Poslechněte si rozhovor Radka Štěpánka s básníkem a prozaikem Petrem Maděrou, který loni vydal knihu Zelené báje.

Pro rozhovor s autorem, zamýšlený pro rozhlasový magazín Zelný rynk, si básník a redaktor Hosta Radek Štěpánek zajel nedávno do Prahy. Tam totiž Petr Maděra žije. Radek Štěpánek si ale myslí, že Maděrovu knihu Zelené báje by si měli přečíst všichni – včetně posluchačů Českého rozhlasu. Napsal k tomu tato slova:

„V době, kdy se klimatická změna stává naší realitou, oceán je zamořený plasty, tropické deštné lesy mizí po tisících hektarů, média uhranula 16letá dívka Greta Thunbergová, která je za svou nespokojenost s jednáním světových politiků nominována na Nobelovu cenu míru, a čtvrtá průmyslová revoluce se svou robotizací klepe na dveře už i v České republice, přichází básník Petr Maděra s knihou environmentálně laděných pohádek, kterou nazval Zelené báje.

Vydalo je loni nakladatelství Mazzel v nádherné úpravě a s ilustracemi Anety Opekarové. Jako autor tří básnických sbírek a dnes už vlastně legendárního atlasu hub pro děti Houbeles pictus sháněl ale Maděra pro své báje nakladatele skoro deset let. Snoubí se v nich pohádkový žánr krásné literatury s hlubokým pochopením přírodních dějů, což je spojení, které je v naší literatuře zatím pořád vzácné.“

Petr Maděra v rozhovoru s Radkem Štěpánkem mimo jiné říká: „Moje přání bylo, aby ty báje skutečně ovlivnily především mladou generaci. Když stávkovali středoškoláci, tak jsem si v skrytu duše říkal: Jestlipak někteří z nich četli ty báje? A doufal jsem, že je třeba někteří z nich opravdu znají. Co může být větší přání než to, aby literatura změnila svět – když to řeknu trošku velikášsky – nebo nějakým způsobem přispěla ke zlepšení.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)