Na zámku Kostka se rozpoutá vlna zločinnosti (2019)

Tomáš Sedláček připravil recenzi s ukázkami, ve které se zabývá knihou populárního autora humoristické literatury Evžena Bočka. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Připravilo Brno v roce 2019. Premiéra 1. 6. 2019 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h).

Lit.: Sedláček, Tomáš: Na zámku Kostka se rozpoutá vlna zločinnosti. Jak se s ní vypořádají hrdinové Bočkova románu? In web ČRo Brno, 31. květen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Bylo to v roce 2012, kdy Evžen Boček uvedl na scénu vypravěčku groteskních příhod amerických aristokratů českého původu, kteří nenadále restituují svůj rodový majetek, zámek Kostka.

Kniha zaznamenala nebývalý čtenářský úspěch. Takže k Poslední aristokratce přibyly ještě Aristokratka ve varu, na koni a konečně Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka. A je to právě ona, Marie Kostková z Kostky, zvaná též vzteklá mrcha, kdo se úvodem vrací z beznadějně zkaženého setkání se svým milým Maxem Launem, jehož sklátila borelióza. Nadto je to dva dny poté, co zemřela princezna Diana. A protože je autor zjevně rozhodnut, že jednou deníkové zápisky temperamentní a vtipné vypravěčky skončí kýženou zámeckou svatbou a Marie nemůže mezitím příliš stárnout, zastavil se historický čas groteskního vyprávění v roce 1997, chcete-li to přesně, 15. září. Svědčí to mj. o známém faktu, že humoru není nikdy dost, zejména v literatuře, a dobří humoristé jsou dnes nepochybně vyvažováni zlatem. Jaký je to humor?

Komično aristokratické ságy Evžena Bočka roste z groteskního přehánění a nadsázky, kořeněno stejně nadsazenými komentáři a dialogy postav. V úvodu jsou důvtipně připomenuty postavy, které čtvrtý díl Aristokratky provázejí (tentokrát chybí slovníček z předcházejících dílů): Josef je hradní kastelán, jenž nenávidí návštěvníky, Milada manažerka najatá hrabětem Kostkou, jež usiluje o zvýšení návštěvnosti zámku co nejhovadnějšími atrakcemi, nechybí dvě nevycválané německé dogy, asi stoletá tetička Nora, ani sedativum prozac, které požívá zejména matka Vivien Kostková, takto pravá Američanka a fanynka princezny Diany. Ořechovku si v hojné míře dopřává kuchařka a uklízečka paní Tichá, Deniska je abstinující narkomanka internovaná na zámku svým vlastním otcem, advokátem Bendou, v roli Mariiny guvernantky, pan Spock je hypochondrický zahradník, očekávající brzkou smrt, a konečně otec, hrabě Kostka, je lakomec pronásledovaný děsem z možného bankrotu. Všichni se už bohatě předvedli v předcházejících dílech, takže v tom čtvrtém jsou odsunuti do pozadí.

Nová a dějotvorná je pětice zločinců, jejichž pokusy o krádež tvoří hlavní osu příběhu této epizody: První dva tvoří dvojice poněkud duševně nedostatečných amatérů – zlodějíčka autorádií Sonyho a eskortní krasavice Angeliky, objednaná zkušeným zločincem Kanibalem, aby ze zámecké hrobky ukradli pro mohovitého zájemce o lebky z uložených ostatků předků rodiny Kostkových. Další tři jsou naopak výkvětem inteligence – vilného vysokoškolského kunsthistorika Karla Majera, přivede životní deprese z milostného života se studentkami (má na krku další dva případy nechtěné a paralelní paternity) k náhodné návštěvě zámku Kostka. Tam spatří na stěně dlouhá léta ztracený Rembrandtův obraz Portrét služky, uloupený nacisty v Holandsku. Vidina slávy objevitele a chamtivost ho spojí s bratrem Ivanem a jeho manželkou Olgou, pedagogy základní školy. I oba manželé se nechají zlákat vidinou milionů na cestu zločinu.

V obou případech se pečlivě naplánované akce hroutí, dílem pro neschopnost pachatelů Sonyho a Angeliky, dílem pro komplikovanost akce neurotických Majerových – a zejména kvůli změně situace: Místo na přecpaný zámek narazí nebozí zločinci v poslední víkend prázdnin na objekt uzavřený z pietních důvodů kvůli úmrtí princezny Diany. Obyvatelé i zaměstnanci Kostky se nalézají v těžkém stavu po oslavách výjimečně úspěšného předchozího návštěvního dne. Evžen Boček si tu opravdu dal záležet, aby si čtenáři přišli na své – řetěz malérů, nedorozumění a scénických zvratů by dělal čest jakékoli filmové frašce z rodu Růžového pantera či komedií s Louisem Funésem. Než všechno proběhne, je téměř 170 stran pryč, vypravěččin milovaný Max Laun se už poněkud vzpamatoval ze své boreliózy, ale znovunalezený Rembrandt je už bohužel v bezpečných rukou holandského velvyslanectví. Dobro zvítězilo, zlo je v rukou policie. Takže pokračování v příštím díle Aristokratky.

Krást se nemá

Jsme vděčni za každou veselou knížku, schopnou uvést čtenáře do záchvatů smíchu jako se to kdysi podařilo třeba Škvoreckému s Tankovým praporem, Jaroslavu Žákovi s jeho věčnými Študáky a kantory nebo Zdeňkovi Jirotkovi s jeho Saturninem. Jsou to knihy hodné titulu kvalitní komické a groteskní literatury. Patří k nim i Evžen Boček se svým aristokratickým seriálem. Ale při všem tom veselí a chechotu nelze zapomenout, že smáti se, znamená lépe věděti, a chceme-li, pak lépe poznati. Z tohoto hlediska vzato se jistoty soudu o kvalitě a postavení Bočkova smíchu poněkud vytrácejí. Je to smích potvrzující, že všichni, kdo se vymykají z obecně přijatých norem, jsou komičtí: nešikovní zloději, aristokracie, podnikající nesmyslné komerční akce, aby naplnila prázdné pokladny, rovněž. Policajti nezáří inteligencí, bulvární tiskoviny jsou směšné z podstaty věci stejně jako ti, kdo je hltají a nechávají se jimi ovlivňovat. Bočkův smích je velkým přitakáním společenskému životu, jaký je. Kdokoli překračuje jeho mantinely, je směšný po zásluze. Je to smích Nanynky Kulichovy, v zásadě bezkonfliktní, a proto šťastný. Neobjevuje, ale potvrzuje a trochu absurdně žertuje. Označení humor bych ale přece jen vyhradil například Vančurovu Rozmarnému létu, Karlu Poláčkovi a jeho Bylo nás pět, humoru vědoucímu i objevnému, jenž sám v sobě obsahuje v druhém pólu patrnou melancholičnost, leckdy i tragičnost poznání. Čímž chci říci – buďme za Aristokratku Evžena Bočka vděčni, ale nečekejme od ní žádné objevy. To spíše trochu praktického poznání, třeba že krást se opravdu nemá.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)