Blízká setkání – Rut Kolínská (2019)

Host Rut Kolínská. Moderuje Tereza Kostková. Rut Kolínská je žena s velkým Ž, zakladatelka mateřských center u nás, matka pěti dětí s titulem Žena Evropy. Václav Havel jí navrhoval na prezidentku Česka. Chtěla by se jí stát? A co by v této roli změnila?

Natočeno 2019. Premiéra 13. 6. 2019 (ČRo 2 Praha, 11:04 h.).

Lit.: Kostková, Tereza – Kuchyňová, Zdeňka: Rut Kolínskou navrhoval Havel za prezidentku Česka. In web ČRo 2 Praha, 13. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Rut Kolínská je zakladatelkou mateřských center u nás, sama má pět dětí. V roce 2003 získala titul Žena Evropy.  Václav Havel ji navrhoval za prezidentku Česka.

Otec Rut Kolínské byl evangelický farář. I kdy patřila k nejlepším ve třídě, vysokou školu musela vystudovat dálkově. „Přemýšlela jsem i o emigraci, ale měla jsem tu tři sourozence, rodiče. V roce 1984 jsem absolvovala etnografii, pak přišly děti. Celkem jsme s nimi byli doma 18 let.“

Díky Rut Kolínské slouží už 300 mateřských center

Ruth Kolínská se už před revolucí angažovala v různých uskupeních, jako třeba Pražské matky. „Po revoluci se hodně mluvilo o tom, jak je složitá situace v Jedličkově ústavu. Šestého ledna jsem říkala manželovi, že bychom měli jít do ulic a vybírat peníze. Vyrazili jsme s našimi třemi malými Třemi králi a nejmladší dcerou.“

Na ulici si rodiny všimla, jak se později ukázalo, spisovatelka a socioložka Alena Wagnerová. Domluvili jsme si setkání a ona mi vyprávěla o mateřských centrech v Německu. Dnes je jich v Česku přes 300 a slouží matkám na mateřské dovolené, aby se necítily izolované. Pořádají semináře, přednášky, zvou si odborníky. I tatínci tam mají své mužské skupiny.“

Jak fungují mateřská centra? Jak se dívá na ekologii? Více uslyšíte ze záznamu.

Lit.: Taud, Rostislav – Kostková, Tereza: „Tady by mohl být prezidentem každý.“ Rut Kolínskou navrhoval Havel za prezidentku Česka. In web ČRo 2 Praha, 13. červen 2019  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Hostem Blízkých setkání na Dvojce byla Rut Kolínská, zakladatelka mateřských center, matka pěti dětí a Žena Evropy, kterou Václav Havel navrhoval na prezidentku Česka.

„Brala jsem to jako bonmot, ale on to myslel vážně. Měl představu, že by to měla být žena. Došlo k tomu v souvislosti s mým jmenováním Ženou Evropy. Vyhledal si mě pak sám,“ svěřila se moderátorce Tereze Kostkové.

Všichni prezidentovi muži

„Několikrát jsme se setkali. Já jsem mu sdělila své pochybnosti a on říkal: Prosím vás, tady by mohl být prezidentem každý. Že člověk má spoustu poradců.“ Kolínské v posledních prezidentských volbách chyběla žena.

Žena bude jiná

„Samozřejmě že žena bude jiná. A je to dobře. Ženy myslí hodně, hodně do budoucnosti a to my velice potřebujeme. Abychom neplánovali ze dne na den, ale viděli horizont, ke kterému směřujeme.“

Jak fungují mateřská centra? Jak se dívá na ekologii? Více uslyšíte ze záznamu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)