Osobnost Plus – Andor Šándor (2019)

Andor Šándor, bezpečnostní poradce, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR. Dříve býval těžce utajený, teď je ho všude plno. Je pohotový a bystrý, vzbuzuje dojem, že se vyzná. O Donaldu Trumpovi říká, že jednání začíná kovbojským rozkopnutím dveří. A že má zvláštní způsob politiky, který dosud takhle nikdo neaplikoval. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2019. Premiéra 19. 6. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Tesařová, Kateřina – Tachecí, Barbora:  Andor Šándor: Pokud dnes vyslovíte jiný než mainstreamový názor, jste okamžitě dezinformátoři. In web ČRo Plus, 19. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Generál v záloze a bezpečnostní poradce Andor Šándor má letité zkušenosti z vojenské rozvědky i zpravodajské služby. „Pokud dnes vyslovíte jiný než mainstreamový názor, jste okamžitě dezinformátoři,“ říká v souvislosti s informováním o celostátních demonstracích proti vedení státu i v návaznosti na fenomén trollingu.

„Měli bychom si vážit toho, že je tu snaha o jistou pluralitu. Žijeme ovšem ve světě, který je zahlcen informacemi, a vyznat se v nich není lehké,“ dodává s tím, že záleží na lidech, jestli si chtějí informace ověřovat.

Pokus o vraždu

Před šesti lety se Šándorovi ozvali kriminalisté s informací o tom, že je na něj plánována úkladná vražba. „Pamatuji si přesně, kdy jsem se to dozvěděl. Natáčel jsem svoji první Všechnopárty s Karlem Šípem. Bylo pondělí dopoledne. Volali mně z liberecké kriminálky a řekli mi, že se mnou potřebují mluvit, ale že se nemusím bát, protože jsem nic neprovedl,“ popisuje situaci.

„Zeptal jsem se na dvě věci: jestli je to mířeno také proti mé rodině, především dětem, na což mně odpověděli, že ne. A pak, jestli to mají pod kontrolou – odpověděli, že ano. V této náladě jsem potom natáčel zmíněnou televizní talk show,“ dodává.

Jednoznačná orientace?

„Naše politické vedení se nikdy nedokázalo shodnout na jednoznačné zahraničně politické orientaci,“ konstatuje v kontextu aktuálního nákupu dvanácti armádních vrtulníků.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Andor Šándor ještě vysvětlí, jaké další pozadí měl pokus o jeho vraždu. Naznačí mimo jiné také to, co je potřeba pro akceschopnost moderní české armády.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)