Osobnost Plus – Ondřej Hrab (2019)

Ondřej Hrab, ředitel divadla Archa. Ještě za minulého režimu dovezl do Prahy japonského tanečníka Mina Tanaku nebo novátorský Living Theater. Posléze na své scéně, která letos oslavila čtvrstoletí existence, představil režiséra Roberta Wilsona nebo Petera Schumanna s divadlem Bread and Puppet. Zanedlouho bude s projektem Obyčejní lidé hostovat na prestižní přehlídce v Avignonu. Kam chce posouvat společnost? Moderuje Lucie Vopálenská.

Natočeno 2019. Premiéra 12. 7. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Vopálenská, Lucie – Tesařová, Kateřina: Morálka musí být silnější než právo, ale dnes to tak není, myslí si ředitel Divadla Archa. In web ČRo Plus, 12. červenec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Experimentální scénu Archa založil Ondřej Hrab před 25 lety. Už před sametovou revolucí ale zval do Československa zahraniční umělecké osobnosti a soubory, které ho pro další práci inspirovaly.

„Myslím, že stále narážíme na skryté pasti a kameny pod povrchem, které jsou reziduem minulosti. Vidíme to v každodenním životě. V tom, jak se k sobě lidé chovají a jak se vzájemně tolerují,“ bilancuje vystudovaný sociolog, jak se proměnila jeho porevoluční očekávání.

„V tom spočívala naivita 90. let, kdy jsme si mysleli, že se společnost promění pozitivně i eticky, což znamená mnohem delší cestu.“

Avantgarda musí být vždy zakořeněná v tradicích. Ondřej Hrab

Některé věci se nedělají

Hrab dává dobové naděje a vyhlídky do kontextu dnešního dění: „Domnívám se, že kdyby se v 90. letech ukázalo, že byl někdo agentem StB, musel být odejít. Morálka tehdy byla totiž silnější než právo. Dnes tomu tak není.“

Morálka by podle jeho mínění měla být silnější než právo i v současnosti. „Některé věci se nedělají. Je jedno, jestli je zákon zakazuje, nebo ne,“ myslí si.

Plnění snů

Když si Ondřej Hrab plnil své divadelní sny, musel se současně potýkat s nepochopením kritiky a dílčího publika.

„Snažíme se v Arše ukázat, že divadlo není záležitostí pasivního příjmu, byť velkého umění. V současné době je důležité participovat a najít prostor pro spoluúčast,“ říká.

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s pátečním hostem Osobnosti Plus. Ondřej Hrab se vrátí nejen k začátkům alternativní scény, kterou v polovině 90. let založil.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)