Vizitka – Zuzana Štefková (2019)

Zuzana Štefková, teoretička umění a kurátorka pouliční galerie Artwall. Moderuje Lukáš Matoška. Rozhovory s těmi, kterým umění proměňuje život.

Natočeno 2019. Premiéra 18. 7. 2019 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.). Repríza 18. 7. 2019 (ČRo 3 Vltava, 19.00 hodin).

Lit.: Matoška, Lukáš: Zuzana Štefková: Pouliční galerie Artwall chce diváky vytrhnout ze stereotypu. In web ČRo 3 Vltava, 18. červenec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Může být galerie feministická a ekologická? Lze skloubit aktivismus s akademickou činností? Odpovědi hledala ve Vizitce teoretička umění z Univerzity Karlovy a kurátorka galerie Artwall.

„Někteří lidé mají pocit, že je současné umění neoslovuje, a tím pádem se do galerií nevypraví,“ připouští teoretička umění Zuzana Štefková. Sama působí jako kurátorka galerie Artwall, která však může mít denně až tisíce návštěvníků. Stačí, když půjdou nebo pojedou kolem opěrné zdi Letenských sadů v Praze. Výstavy jsou totiž pouliční.

Máme možnost vypravit se za divákem a ukázat mu něco, co ho vytrhne ze stereotypu, ve kterém se pohybuje. Můžeme mu formou vizuální zkratky ukázat problém, kterého si ani není vědom.

Galerie Artwall podpořila pochod středoškoláků za ochranu životního prostředí – aktuální výstava byla přelepena nápisem „Stávkujeme za klima“. Zuzana Štefková ale nechce zůstávat jen u projevů sympatie. Proto se zajímá o způsoby, jak by se i pořádání výstav mohlo stát ekologičtějším.

V souvislosti s fungováním kulturních institucí zdůrazňuje téma péče: „Je třeba se na ně dívat jako na živoucí organismy, které se mohou vzájemně podporovat.“ Štefková si to uvědomuje i díky tomu, že je sama matkou. „Fascinuje mě, že je to téma, které dalece přesahuje zkušenost rodičovství. A to v tom, jak revolučně jinak ukazuje kontext umělecké tvorby a nároky, které jsou kladeny na umělce a umělkyně.“

Kritizuje představu, podle které muž studuje umění s tím, že se mu bude věnovat, zatímco u ženy je umění často vnímáno jako aktivita, jíž za pár let kvůli povinnostem nechá. Taková představa podle Štefkové souvisí s nerovnostmi. Co by s nimi měly dělat galerie? „Usilovat o organické začleňování žen do provozu tak, aby realita na výstavách odrážela, že v současnosti vysoké školy vypouštějí do světa umělce a umělkyně v rovné míře.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)