Osobnost Plus – Lukáš Houdek (2019)

Lukáš Houdek, angažovaný publicista, fotograf, státní úředník a humanitární pracovník v jedné osobě. Vozí seniorům brýle s virtuální realitou nebo albínům v Africe krémy proti slunci. Také koordinuje kampaň Hate Free Culture a tvrdí, že nikdy necítil nenávist. Moderuje Lucie Vopálenská.

Natočeno 2019. Premiéra 2. 8. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Vopálenská, Lucie – Tesařová, Kateřina: Lukáš Houdek: Tíhnu k menšinám. Vadí mně, když jsou lidé v situaci, ve které jsem byl dřív já sám. In web ČRo Plus, 2. srpen 2019 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Fotograf, publicista a humanitární pracovník Lukáš Houdek je mimo jiné koordinátorem projektu HateFree Culture. V současnosti se po krátké přestávce vrací do Ghany, kam vozí v rámci dalšího projektu krémy s ochranným faktorem místním albínům. Ty v oblasti nejvíce postihuje rakovina kůže.

Pro udržitelnost převedl se svým trojčlenným týmem výrobu krémů proti slunečnímu záření přímo do Ghany. Tam hledal spolu s albíny materiály, z nichž by mohly vznikat.

„Ve chvíli, kdy jsem zjistil, že můžeme pomoct lidem, kteří ve velkých bolestech umírají na rakovinu kůže a nemohou si (tak jako my u nás) vůbec dovolit léčbu, tak by byl hřích to neudělat. Zvlášť když víte, že máte možnost jim pomoct a zachránit jim třeba i životy. Padáme na ústa, nemáme nikdo čas, ale právě tato myšlenka nás drží na nohou,“ popisuje host Osobnosti Plus a dodává, že místní albíni jsou z iniciativy nadšení.

Vystudovaný romista mimo jiné uvádí, že se situace v Ghaně a nesnášenlivost vůči odlišnosti albínů zlepšuje. „Pořád se tam dějí stereotypní věci, ale ne všude a stále se to mění,“ poznamenává.

Pohledy maloměsta

Lukáš Houdek trpěl v dospívání kvůli své sexuální orientaci a konfrontaci s maloměstskými reakcemi mnohých obyvatel rodného Stříbra. „Myslel jsem si tehdy, že se můj život nezmění a nebude stát za nic. Ale dokázal jsem se postavit na vlastní nohy a žiji teď nejšťastnější život, na který jsem si tehdy nemohl ani pomyslet,“ hodnotí a pokračuje:

„Tíhnu k menšinám. Vadí mně, když jsou lidé okolo v situaci, ve které jsem byl dříve já sám. Snažím se poukazovat na určité věci a potřebu je měnit.“

Jeden den sami sebou

Situace v malých městech se podle Houdka nezlepšuje rovnoměrně: „Je to různorodé.“ V souvislosti s blížícím se festivalem Prague Pride upozorňuje na význam akce právě pro gaye a lesby z menších měst a obcí.

„Byl jsem k tomu celému skeptický, v intenci debat o exhibici. Když jsem ale šel první ročník v průvodu, dojalo mě, jak si mimopražští, kteří přijeli, užívají, že mohou být jeden den sami sebou.“

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím hostem. Lukáš Houdek mimo jiné mluví o své zkušenosti se sexuálním zneužíváním, které zažil jako dítě, i o tom, jaký vztah má k člověku, který se neoznámeného trestného činu dopustil.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)