Plýtvání 1/4 (2019)

Dokumentaristické duo Květa Přibylová a Zdeněk Chaloupka se ve čtyřech srpnových dílech vydají zjišťovat co všechno po nás zbývá poté co zkonzumujeme zboží denní potřeby. Ať už jdo o jídlo, oblečení nebo techniku, dnešní styl života produkuje nadměrné množství odpadu a nám je to povětšinou jedno. Zvukový design a hudba Miroslav Chaloupka. Dramaturgie Daniel Kupšovský. Mistr zvuku Ivana Možná.

Natočeno 2019. Premiéra 1. dílu 4. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h); 2. dílu 11. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h); 3. dílu 18. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h); 4. dílu 25. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.) v cyklu Dokuseriál. K poslechu zde.

Repríza 1. dílu 22. 3. 2020 (ČRo Plus, 14:34 h.); 25. 3. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.); 2. dílu 29. 3. 2020 (ČRo Plus, 14:34 h.); 3. dílu 5. 4. 2020 (ČRo Plus, 14:34 h.); 4. dílu 15. 4. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.); 1. dílu 31. 3. 2024 (ČRo Plus, 14:34 h.).

Obsah: 1. Protože můžu (28 min.) – 2. Paběrkování (28 min) – 3. Nemáme planetu B (27 min.) – 4. Ztráta času.

Pozn.: 1. Paběrkování. Kam až může sahat environmentální stopa české klobásy? Druhý díl dokuseriálu Květy Přibylové a Zdeňka Chaloupky o (ne)plýtvání se věnuje potravinám. S neziskovou organizací Zachraň jídlo se vypraví paběrkovat cibuli, navštíví potravinovou banku ve Zdibech, dozví se, co je separát v klobáse a odkud se nejčastěji dovážejí selata. S odborníky pohovoří o příčinách i důsledcích neblahé skutečnosti, že třetina jídla, které nakoupíme, skončí v popelnicích.

3. Kolik odpadků leží na známé turistické trase nedaleko Karlštejna? A proč je tam lidé nechávají? Ve třetím díle dokumentárního seriálu o plýtvání se podíváme na to, jaký dopad má nekontrolovaná spotřeba na životní prostředí, seznámíme se s mladým mužem, který nakupuje i to, co nepotřebuje, a zeptáme se katolického kněze, jestli může mít ekologická krize duchovní kořeny.

Lit.: Přibylová, Květa – Chaloupka, Zdeněk:  SERIÁL. Plýtvání. In web ČRo 2 Praha, 18. srpen 2019 (článek). – Cit.:  Dnešní styl života produkuje nadměrné množství odpadu a většině lidstva je povětšinou jedno, co se s tunami odpadků dál děje a kde to všechno „mizí“.

Problém je v tom, že nemizí. Co všechno po nás zbývá poté co zkonzumujeme zboží denní potřeby, ať už jdo o jídlo, oblečení nebo techniku? Dokumentaristické duo Květa Přibylová a Zdeněk Chaloupka se to ve čtyřech srpnových dílech vydají zjišťovat.

Protože můžu

V prvním díle seriálu o neplýtvání se vypravíte za kamarádem Járou, který si chce nechat opravit starou hi-fi věž, aby si mohl pouštět písničky z dospívání. Pátrání po hlubších příčinách toho, proč plýtváme, vás dovede za ekologem i filosofem a od opravářů se dozvíte, co jsou to kazítka a proč je mají výrobci spotřebičů v oblibě.

Paběrkování

Druhý díl seriálu vás zavede na pole. Skupina bankéřů tu spolu s lidmi z neziskové organizace paběrkují zeleninu, která by se jinak zaorala. Díky nim však skončí v Potravinové bance, kde pomůže potřebným. To je však jen jeden z mnoha aspektů plýtvání potravinami. Ekolog zpochybní tezi, že lokální maso je vždy opravdu lokální a ekonomka se zamyslí nad tím, zda a proč jsme se odřízli od práce farmářů.

Nemáme planetu B

Kolik odpadků leží na známé turistické trase nedaleko Karlštejna? A proč je tam lidé nechávají? Ve třetím díle dokumentárního seriálu o plýtvání se podíváte na to, jaký dopad má nekontrolovaná spotřeba na životní prostředí, seznámíte se s mladým mužem, který nakupuje i to, co nepotřebuje a zeptáme se katolického kněze, jestli může mít ekologická krize duchovní kořeny.

Ztráta času

Jak to dopadne, když se autoři dokumentu vydají poprvé v životě hledat jídlo v popelnicích, aby si uvařili večeři? Ve čtvrtém díle dokumentárního seriálu s nimi budete pátrat nejen po vyhozeném jídle, ale také po plýtvání nehmotnými věcmi – především časem. Podíváte se na módní přehlídku obleků ušitých z obalů a zamyslíme se společně nad tím, jak mít radost z neplýtvání.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)