Dvacet minut Radiožurnálu – Petra Procházková (2019)

Hostem je novinářka z Deníku N a znalkyně zemí bývalého Sovětského svazu Petra Procházková. Při víkendové nepovolené demonstraci zadržela moskevská policie stovky lidí požadujících, aby se zářijových městských voleb mohli účastnit i opoziční kandidáti. Mohou demonstrující dosáhnout svého cíle? Jak se na moskevské protesty dívá zbytek země? Moderuje Tomáš Pancíř.

Natočeno 2019. Premiéra 5. 8. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:06 h.).

Lit.: Pancíř, Tomáš – Švarcová, Alžběta: Občanské nepokoje v Moskvě? Na podzim by mohly nabrat na síle, soudí Petra Procházková z Deníku N. In web ČRo 1 Radiožurnál, 5. srpen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ruská opozice chystá na víkend v centru Moskvy další demonstraci. Při posledním nepovoleném protestu předevčírem ruská policie několik stovek demonstrantů zadržela. Demonstranti požadují, aby se zářijových městských voleb mohli účastnit i opoziční kandidáti.

„Nebyla to demonstrace v pravém smyslu slova, nikdo nevykřikoval, lidé nepřišli v jednom šiku, neměli transparenty… pojali to jako procházku po centru Moskvy. Policie to ale vnímala jako demonstraci. A tak vytahovala osoby z malých skupinek a zatýkala. Bylo to trochu tragikomické,“ shrnuje novinářka z Deníku N Petra Procházková v rozhovoru s Tomášem Pancířem.

Přestože dění posledních dnů v Moskvě považuje za významné, demonstrace by prý nepřeceňovala. „Pamatuji si, jak jsme s kolegou Liborem Dvořákem v roce 2011 byli v Moskvě, když se odehrávaly mnohonásobně početnější demonstrace než teď. Měli jsme pocit, že je to další z barevných revolucí, nestalo se ale vůbec nic. Kreml velmi obratnou politikou dokázal situaci uklidnit a hlavní lídry buď vyhnat, zavřít, nebo zastrašit. Je možné, že podobný postup vedení Ruska zvolí i nyní.“

Na přelomu let 2011 a 2012 se v ulicích Moskvy opakovaně scházelo na 120 tisíc lidí. A do podobných rozměrů prý mohou narůst i současné demonstrace. „Na to, že je léto, jsou demonstrace docela úspěšné. Ale je to jako u nás, o prázdninách aktivita klesá. Volby se konají 8. září, nejsem si proto jistá, že se do té doby stihne opozice víc organizovat a uspořádat opravdu velkou demonstraci. Je před nimi ale celý podzim, na podzim by občanské nepokoje mohly zase nabrat na síle,“ soudí novinářka. 

Význam moskevské Dumy

Proč vlastně obyvatelé Moskvy protestují? Vadí jim vyškrtnutí opozičních kandidátů z voleb do moskevské Dumy. Jde o volby, které v minulosti tolik pozornosti nebudily, dnes je ale situace jiná.

„Moskevská Duma je orgán, který nerozhoduje o politických záležitostech, které by měly vliv na celý chod země. Je mnohem méně významná než třeba vedení Prahy. Na druhou stranu o místo v moskevské Dumě je docela zájem, v Moskvě je soustředěno obrovské množství peněz. Člověku, který sedí v Dumě, také něco ukápne, je to velký zdroj příjmů pro lidí, kteří si takto chtějí přivydělávat,“ upozorňuje Petra Procházková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)