Výkupné (2019)

138. díl cyklu Historie českého zločinu se vrací k případu, který se stal v roce 2004. „Ahoj, mami a tati, moc mě mrzí, co jsem vám způsobil svým činem. Vždycky jsem vám říkal, co bych si ve svém životě přál, ale na to bych si v práci nikdy nevydělal. A tak když jsem měl možnost přijít k penězům, neměl jsem na vybranou…“ Tak píše jeden z pachatelů trestného činu svým rodičům z vězení. Jak chtěli dva mladí muži z okolí Vysokého Mýta přijít k penězům, líčí scenáristka Jitka Škápíková.  Režie Dimitrij Dudík. Hudební spolupráce Petr Šplíchal. Autorka projektu Bronislava Janečková.

Účinkují Jan Battěk, Zdeněk Maryška, Pavel Čeněk Vaculík, Jiří Köhler, Antonín Hardt, Miroslav Táborský, Růžena Merunková, Richard Fiala.

Natočeno 2019. Premiéra 11. 9. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Duchková, Anna – Škápíková, Jitka: Výkupné. Únos měl být už od začátku vraždou. In web ČRo 2 Praha, 11. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je několik způsobů, jak si snadno vydělat. Unést dospělého syna bohatého podnikatele se dvěma dělníkům z České Třebové zdálo jako dobrý nápad. Začali tím, že vykopali hrob…

Bylo 23. září 2004 a třiadvacetiletý syn soukromého podnikatele z malé vsi u Vysokého Mýta, jel do města. Netušil, že ho už tři měsíce sledují dva mladí muži, se kterými se znal z fotbalu. Na únos se pečlivě připravili.

Po cestě narazil na prvního z nich, kterému se prý porouchala motorka a potřeboval svézt. V autě pak na řidiče vytáhl zbraň a donutil ho sjet na lesní cestu. Tam už čekal jeho komplic.

Oběť v kufru

Uneseného převezli pachatelé do obce Přívrat do stodoly, která patřila rodině jednoho z nich. Tam přinutili oběť vlézt do kufru nepojízdné škodovky 105R, který pak zatížili cihlami. Za úneseného žádali výkupné 2,5 milionu korun.

Smrt za peníze

Otec uneseného podle instrukcí vyhodil batoh s výkupným z vlaku mezi Českou Třebovou a Pardubicemi. Únosci se mu pak už neozvali. Ale neobjevil se ani jeho syn… (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)