Xaver a host – Andrej Babiš (2019)

Andrej Babiš hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2019. Premiéra 10. 9. 2019 (ČRo Regiony, 33 min.).

Lit.: Myslivečková, Jana – Chládková, Jana – Veselý, Luboš Xaver: Andrej Babiš: Nejsem věřící, ale své osobní záležitosti konzultuji s vesmírem. In web ČRo Brno, 10. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pozvání ke Xaverovi přijal tentokrát předseda vlády Andrej Babiš. Na začátku se svěřil s tím, co ho nyní trápí v rodině, jsou to zejména zdravotní potíže u mladších dětí. Přiblížil také, jak snáší útoky na svoji osobu, čemu věří a zavzpomínal na setkání s americkým prezidentem.

Andrej Babiš má v současné době především starosti se svojí rodinou: „Dcera nedávno skončila v nemocnici, protože měla alergickou reakci na bodnutí hmyzem. Patnáctiletý syn zase zkoušel rukou prorazit dveře, takže měl zkažené celé prázdniny, protože musel podstoupit operaci ruky,“ vysvětluje Babiš. (…)

Zajímá vás, jestli Andrej Babiš umí vařit, jaké má rád filmy nebo kolika lidem opravdu věří? Poslechněte si záznam pořadu.

Lit.: Berger, Vojtěch: Andrej Babiš si v rozhlase vyprávěl, co chtěl. Nešlo o diskusi, ale o zábavní pořad, hájí se ČRo. In web Hlídací pes, 23. září 2019 (článek). – Cit.:  Český rozhlas nedávno nabídl Andreji Babišovi ve svém vysílání prostor bez jakýchkoli kritických dotazů. Premiér ho využil naplno. Posluchači regionálního vysílání po celé zemi tak slyšeli zhruba hodinové vyprávění muže, který nikdy nelže a kterého trápí „vymyšlené pseudoaféry“ a lidská nenávist. Podle ČRo bylo vše v souladu s rozhlasovým kodexem – nešlo prý o diskusi, ale o zábavu.

„Kdy vám za poslední měsíce bylo nejhůř?“ začal rozhovor moderátor Luboš Xaver Veselý poté, co předeslal, že se s premiérem nebude bavit o politice.

Babiš se zamyslel a odpověděl, že jeho mladší dcera nedávno skončila v nemocnici, protože měla alergickou reakci na bodnutí hmyzem. Patnáctiletý syn zase zkoušel rukou prorazit dveře, takže měl zkažené prázdniny, protože musel podstoupit operaci ruky.

„Rodina, to je to nejdůležitější,“ dodal premiér v pořadu Xaver a host vysílaném na regionálních stanicích Českého rozhlasu s podtitulem „Rozhovory, které mají šťávu“.

V následujících minutách se Babiš zmínil o tom, jak jeho blízcí trpí nenávistnými útoky kvůli jeho politické kariéře. Vysvětloval, že se snaží lidi spojovat, a ne provokovat. Moderátor ho nechal mluvit, případně poslal lehkou nahrávku ve stylu „Máte nějakou metodu, jak to snášet? Na to se přece nedá zvyknout…“

Moderátor Luboš Xaver Veselý přišel do ČRo letos na jaře. Předtím působil mimo jiné na Frekvenci 1 a v internetové televizi XTV. Rozhlas jeho příchod anoncoval na svém webu slovy „moderátorský přestup roku“.

Babiš: „Pravda a láska zvítězí.“

Připomeňme, že interview se vysílalo 10. září, tři dny předtím, než městské státní zastupitelství v Praze po téměř čtyřech letech vyšetřování oznámilo, že zastavuje stíhání všech aktérů v kauze Čapí hnízdo – tedy i Andreje Babiše a některých členů jeho rodiny.

„Já myslím, že z titulu mé politické kariéry mi nikdo nemůže nic vyčíst a že ty různé pseudoaféry jsou vymyšlené z minulosti,“ dostal se premiér asi nejblíž ke svým kauzám jako zmiňované Čapí hnízdo či jeho střet zájmů. Moderátor se na ně sám neptal.

Pak už byla řeč o tom, jestli premiér umí vařit, nebo jestli věří v boží mlýny.

„Věřím na vesmír,“ svěřil se Babiš a dodal: „Musíte něčemu věřit, jinak bych se z toho zbláznil… Takže musíte věřit, že pravda a láska zvítězí.“

A co politici u Šípa?

„Pořad Xaver a host je zábavným pořadem, nikoli politickou diskusí, stejně jako např. v ČT pořad Všechnopárty Karla Šípa,“ říká mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna.

„Moderátor toto sdělil hned na začátku a i později při rozhovoru premiéra Babiše několikrát upozornil na to, že se v tomto případě nebude a nemá mluvit o politice a vždy rozhovor vedl v jeho zábavném formátu,“ dodává.

Rozdíl je v tom, že v pořadu Všechnopárty na ČT byl podle webových stránek pořadu za poslední rok hostem z nejvyšších pater politiky jen šéf Senátu Jaroslav Kubera. Jinak převládali herci, zpěváci nebo sportovci.

Naopak v pořadu Xaver a host vystoupilo od začátku června vrcholných politiků hned několik. Kromě premiéra Babiše to byl i ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch, senátor za KDU-ČSL a zlínský hejtman Jiří Čunek, europoslanec za ODS Alexandr Vondra, poslanec za hnutí STAN Petr Gazdík či velvyslanec v USA Hynek Kmoníček.

Co na to kodex?

Z pohledu rozhlasu je ale vše v pořádku: „Pořad Xaver a host je primárně lifestylový formát, kde Luboš Xaver Veselý hovoří s hosty (herci, zpěváci, sportovci, spisovatelé, lékaři, politici) především o jejich soukromém životě. Jde zkrátka o profilové rozhovory se zajímavými lidmi, mezi které premiér určitě patří,“ konstatuje mluvčí Hošna.

Jenže, i když nešlo o politický rozhovor, k politice se respondent – Andrej Babiš – opakovaně vracel. Podobné to bylo i v jiném díle pořadu, kdy zmiňovaný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch z pozice šéfa resortu u Xavera Veselého prezentoval, jak je na tom české zdravotnictví dobře.

Co má v případě rozhovoru s jediným hostem – o to víc, jde-li o aktivního politika – dělat moderátor, naznačil před časem na webu ČRo i rozhlasový ombudsman Milan Pokorný:

„V takovém případě se mění i role moderátora. Ten by měl úlohu protistrany zastat sám,“ napsal Pokorný s odkazem na Kodex Českého rozhlasu. Konkrétně na článek 7 „Diskusní pořady a pluralita“.

S kancléřem na statku

Stylem „převážně nevážně“ se s politiky snaží mluvit i jiná veřejnoprávní média. Rozhovory v podobném formátu má v programu třeba rakouský rozhlas ORF pod názvem „Snídaně u mě“.

Letos se vysílal třeba ze statku rodičů rakouského exkancléře Sebastiana Kurze, který obsáhle mluvil i o špatném zdraví své babičky. Moderátorka pak ale rozhovor stočila i na aktuální otázky rakouské politiky – pád rakouské koalice a předčasné volby. Nic podobného se v případě rozhovoru s Andrejem Babišem na ČRo nestalo.

Pojďme tedy zpět ke Kodexu Českého rozhlasu. Ten je pro všechny zaměstnance ČRo závazný a ve svém článku 7 mimo jiné předepisuje toto:

„V diskusích na politická a společenská témata musí Český rozhlas zajistit vedle politiků také účast širokého okruhu odborníků, osobností občanského života, ale i řadových obyvatel tak, aby zazněly relevantní názory a aby byli politikové s uvedenými názory konfrontováni.“

Rozhlas ovšem pořad Xaver a host, kde premiér Babiš vystoupil, nepovažuje za „diskusní“, ale za „zábavní“; takovým programům se v Kodexu ČRo věnuje článek 10, který mimo jiné říká: „Český rozhlas se nebude podílet na uvádění zábavních pořadů, které by se dostaly do rozporu se zásadou podle čl. 1.3.“

Nezbývá tedy než kodexem znovu zalistovat na začátek: Článek 1.3 stanoví, že Český rozhlas je povinen pečlivě posuzovat, zda pořady či jejich části nesměřují, ať již otevřeně nebo skrytě, k prosazováni určitých obchodních nebo politických zájmů.“ Zábavní pořad tedy nesmí sloužit ani jako PR pro politiky.

Připomeňme, že v rozhovoru s Andrejem Babišem se sice mluvilo například o protestech veřejnosti, ale ani od premiéra, ani od moderátora nezaznělo, proč lidé proti premiérovi vlastně demonstrují. Andrej Babiš hrál především na emoce a city, podobně jako moderátor.

Rozhlas přesto odvysílaný rozhovor nevnímá nijak problematicky: „V rozhovoru podle mě k žádnému porušení Kodexu nedošlo,“ konstatuje mluvčí ČRo Jiří Hošna.

Lit.: Groman, Martin: Mory na ty vaše rozhovory. In web Blog Aktuálně, 28. 9. 2019 (článek). – Cit.: V neděli večer z toho bude na ČT24 mela. Už teď se to vesele mele ve sklenici sociálních sítí. Leckdo se diví, jakého hulváta to Český rozhlas zaměstnává. Jiní ukazují – tu je máte, ty jediné spravedlivé televizní redaktory, soudce lynč hodného moderátora v přímém přenosu. Problém je ale jinde. V tom, jaké formáty si veřejnoprávní média v honbě za sledovaností pouštějí do svého rybníku.

Moderátor Luboš Xaver Veselý, který před několika měsíci začal vysílat svůj pravidelný rozhovor na regionálních stanicích Českého rozhlasu (co mají s regiony společného, bůh suď, obsah rozhodně ne), si pozval premiéra Babiše. Nekonfliktně si popovídali. Jistě, otázka je, proč to má veřejnoprávní médium dělat. Pan premiér má dost svých médií, a dokonce nejposlouchanější rádio, kde může vyprávět o své víře ve vesmír, o důležitosti rodiny, o tom, kdy mu bylo naposledy nejhůř i o tom, jak vypil patnáct panáků. Což ostatně sdělil už ve svém “Ahoj, lidi” na Facebooku. Xaverův rozhovor tedy nepřinesl mnoho nového.Stejně jako šlamastyka, která z toho vzešla. Redaktorka Newsroomu České televize si zajela za Xaverem do rozhlasu a opřena o článek serveru Hlídací pes se ho zeptala, jestli neporušil rozhlasový kodex. Veselý se při střetu s Newsroomem oháněl článkem dvě, který říká, že pro něj je “posluchač na prvním místě”. Na prvním místě pro něj ale, jak se ukázalo, byl spíš Xaver sám. Rozhovor si nechal natočit a pustil jej do světa dřív, než s ním vyšla ČT, což ukazuje leda to, že si střet plánoval a dovedl ho vytěžit na maximum. Což ostatně dokázal v zápětí, když ohlásil kandidaturu do Rady ČT s podporou hnutí Trikolora, čímž rozhlasový kodex porušil definitivně.

Pořady typu Xaver a host, stejně tak Máte slovo v České televizi, nebo Star Dance, Pošta pro tebe a další formáty patřící do ranku médií privátních a bulvárních ukazují ale to, že média veřejné služby u nás dnes trpí malou invencí. Snaží se pochopitelně zaujmout, ale protože tápou, jak na to, kopírují formáty osvědčené jinde. Hledačství, vyšlapávání nových cest, moderní navazování na vlastní vyzkoušené tradice, to všechno stojí na okraji zájmu.

Český rozhlas, když už se celá věc strhla kolem jednoho jeho rozhovoru, vysílá každý týden na svých stanicích na 40 rozhovorových formátů. Někdy jsou to interview řekněme klasická, někdy se maskují jako hudební pořady, někdy jako zábavné, ale vždy je to stejný model. Přijde host, tu zpěvák, tu herec, tu vědec, tu spisovatel, a mezi písničkami se dozvíme, jak se má, co dělá, co chystá. Monolog, kdy by osobnost hovořila přímo na posluchače, téměř zmizel, najde se tu a tam především v hudebních pořadech typu Jiřího Černého. Beseda více odborníků na jedno téma také trpí na úbytě na Plusu. Moderátor a host, nejvíce v tichu studia, toť doména dnešní rozhlasové práce.

ČT24 je také plná interview, protože holt musí na velkých plochách plnit čas zpravodajské stanice v zemi, kde se zase tolik neděje, aby to vydalo na 24 hodin zpráv a publicistiky. A rozhovor je nejlehší a nejlevnější formát co do produkce a zpracování. Když se navíc vysílá živě, není s ním editorská práce skoro žádná. Formáty jako dokument, analýza, medailon atd., kde rozhovor slouží leda jako jeden ze stavebních prvků a je v zásadě primárním materiálem, se kterým novinář dál pracuje, edituje a doplňuje, je rozhodně méně, než prostých hovorů.

Ani tištěná média na tom nejsou o moc lépe. Rozhovorů všude plno, až po takové obskurnosti jako je magazín Téma, vydavaný Mafrou, kde v aktuálním vydání 57 stran tvoří rozhovory, 9 jiné texty a 9 inzerce, křížovka apod. Přitom má jít o zpravodajsko-společenský magazín, nikoli o rozhovorový speciál. Ty ostatně ve světě i u nás v posledních letech zašly na úbytě, včetně slavného Warholova magazínu Interview. Inu, magazín má také své řemeslné náležitosti, stejně tak pestré rozhlasové nebo televizní vysílání. Nemůže vsadit na jeden formát, musí mít strukturu, logiku, profesi, jinak se publikum unaví stále stejnou formou a obsahem, stejnými otázkami, stejnými odpověďmi.

Spásu auditivní produkce dnes mnozí vidí v podcastech, ale i tady už rozhovor vede na plné čáře. Pak tu máme nové internetové televize, kde už vůbec nejde o nic jiného než o rozhovory – DVTV, Info, SeznamTV nebo třeba opět Veselého XTV, kterou vlastní čtyřiadvacetiletý Jakub Černý. Kde na všechny ty hovory ale brát nové a zajímavé hosty, kteří by strhli posluchače svým vypravěčstvím, svým příběhem, svých osudem, svým postojem. Na tolik besed abychom měli Ameriku nebo Čínu respondentů. A tak se hosté točí jako holubi na báni a dojem, že stále mluví titíž o tomtéž, je na světě.

Moderátorů také v tomto ohledu není na rozdávání. Když chcete uživit tolik rozhovorů, musíte prostě mít ve své stáji všechno – od přemýšlivých a profese mocných, přes rutinéry svými slovy už jen ondulujícími vzduch, až po ty, pro které se služba veřejnosti dávno stala službou sobě samým a své popularitě či vyloženě politickým ambicím, jak se nyní ukázalo v případě Xavera. Neuniknete tomu, na každého se dostane.

Co dělat, aby ale takových drsných a nevychovaných střetů jako nyní spolu zažili Xaver a Newsroom ubylo? Jediné. Ubrat. Tedy rozhovorů. A aspoň při vymýšlení nových formátů hodných média veřejné služby se vydat jinudy.

Lit.: Neumann, Ondřej: Ondřej Neumann: Potvrzeno! Xaver Veselý nechal Babišovi volný prostor k politické sebeprezentaci. In web Hlídací pes, 31. října 2019 (článek). – Cit.:  IN MEDIAS RES. Moderátor Lubomír Xaver Veselý nezvládl „nepolitický rozhovor“ s Andrejem Babišem v Českém rozhlase. Přestože si uvědomoval, že předseda vlády na vlnách ČRo provádí politickou sebechválu, nijak nezasáhl a nechal ho mluvit dál. K tomuto závěru došla analýza Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, měsíc poté, co na pořad upozornil HlídacíPes.org.

„Český rozhlas nedávno nabídl Andreji Babišovi ve svém vysílání prostor bez jakýchkoli kritických dotazů. Premiér ho využil naplno. Posluchači regionálního vysílání po celé zemi tak slyšeli zhruba hodinové vyprávění muže, který nikdy nelže a kterého trápí „vymyšlené pseudoaféry“ a lidská nenávist. Podle ČRo bylo vše v souladu s rozhlasovým kodexem – nešlo prý o diskusi, ale o zábavu.“

Těmito slovy začínal článek HlídacíPes.org publikovaný letos 23. září. V něm autor Vojtěch Berger analyzoval rozhovor moderátora Lubomíra Xavera Veselého s českým premiérem na ČRo Region v pořadu Xaver a host.

Analýza zaujala autory pořadu České televize Newsroom, který je věnovaný médiím. V rámci natáčení reportáže pro rubriku Mediální přestřelka dorazila moderátorka se štábem do ČRo a zeptala se Xavera Veselého, co na naši analýzu říká. Moderátor místo odpovědi začal kritizovat ČT, pořad Newsroom i HlídacíPes.org.

Tento svůj výstup nechal natočit vlastním štábem a video s příslušným komentářem zveřejnil v internetové televizi XTV, která ve stejné době měla oficiální sídlo na adrese Xavera Veselého a jejíž hlavní tváří je právě Veselý.

Teď Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která dohlíží na nezávislost vysílání, dala na základě vlastní analýzy závěrům HlídacíPes.org za pravdu.

„..host pořad využil pro propagaci svých osobních kvalit a politických úspěchů a cílů, a to v nadstandardní míře, neboť ho moderátor nijak neusměrňoval, přestože si uvědomoval, že zde tato propagace probíhá,“ píše RRTV.

Srovnejme to s hlavním závěrem HlídacíPes.org: „prostor bez jakýchkoliv kritických dotazů… premiér ho naplno využil.“

RRTV si analýzu zadala na základě stížnosti posluchačky Johany Heřmánkové. Jíž pak mimo jiné odpověděla:

„Provedená analýza došla k závěru, že host pořad využil pro propagaci svých osobních kvalit a politických úspěchů a cílů, a to v nadstandardní míře, neboť ho moderátor nijak neusměrňoval, přestože si uvědomoval, že zde tato propagace probíhá.

Do roviny politické debaty rozhovor ovšem nesklouzával, protože moderátor prakticky vůbec nereagoval na vlastní obsah témat, k nimž host rychle odbočoval od původních otázek. Vždy pouze položil další otázku nepolitické povahy. Politizaci rozhovoru a zmaření původního záměru o nepolitické vyznění tohoto dílu tím však nezabránil.

Popsané skutečnosti jsou však záležitostí dramaturgie pořadu a analýza v nich neshledala porušení paragrafu 31 odst. 2 a 3 zákona č. 231/2001 Sb. ani jiných předpisů.“ 

RRTV tedy jednoznačně konstatovala, že Lubomír Xaver Veselý si „uvědomoval, že zde tato (Babišova) propagace probíhá“ a nezabránil „politizaci rozhovoru a zmaření původního záměru o nepolitické vyznění tohoto dílu“. Přesto konstatovala, že neshledala porušení konkrétního paragrafu zákona. Jak si tento paradox vysvětlit?

Nejspíše tím, že v odpovědi zmiňovaný paragraf řeší objektivitu a vyváženost „zpravodajských“ a „politicko-publicistických pořadů“. A protože pořad Českého rozhlasu Xaver a host se prezentuje jako NEPOLITICKÝ a Xaver Veselý nepoložil POLITICKOU OTÁZKU, jen nechal Andreji Babišovi volné pole k POLITICKÉ SEBEPREZENTACI, nedošlo podle Rady k porušení zákona. Trochu Hlava XXII, trochu alibismus, ale budiž.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)