Osobnost Plus – Karel Janeček (2019)

Karel Janeček, mecenáš. V pěti letech ho uchvátil teploměr, protože tam šla čísla pod nulu. Poprvé mu pomohla matematika k vydělávání peněz, když jako mladičký hrál karty. Později, když se svými matematickými modely začal obchodovat na burze. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2019. Premiéra 17. 9. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Marková, Zuzana – Tachecí, Barbora: Karel Janeček: Babiše jsem nikdy nepodpořil. Přišel za mnou, abych založil stranu. In web ČRo Plus,  17. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Karel Janeček dal dohromady algoritmus pro vysokorychlostní obchodování na burze a zbohatl. Dnes investuje do startupů, věnuje se charitě a prosazuje změnu volebního stystému.

Vystudovaný matematik má za to, že odsouvat zavedení povinné maturity z matematiky není moudré rozhodnutí. „V první řadě: výuka matematiky a exaktních věd není o tom učit se něco nazpaměť. To je hrubá chyba našeho vzdělávání,“ vysvětluje v Osobnosti Plus.

Mělo by prý jít hlavně o to, naučit se logicky přemýšlet, což je základní praktickou dovedností každého člověka. Dodává ale, že špatný způsob výuky není dobrým argumentem pro odklad povinné maturitní zkoušky.

„Ne“ Babišovi

Ostře se pak ohrazuje proti informaci, podle které měl podpořit vstup Andreje Babiše (ANO) do politiky. Prý k tomu nikdy nedošlo, dnešní premiér se ale pokoušel Janečka postrčit k politickému angažmá.

„Babiš za mnou přišel do kanceláře a přesvědčoval mě, že mám založit politickou stranu, kterou bude financovat. Řekl mi, že on je stará struktura a nemůže to udělat sám,“ vzpomíná. Nabídku ale okamžitě odmítl.

K Babišovi se prý vyjadřoval neutrálně do chvíle, kdy vstoupil do médií. „Místo aby minimalizoval svůj konflikt zájmů, tak ho znásobil tím, že si koupil média. To je nepřijatelné,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Karlem Janečkem. Řekl také, co si myslí o tandemu Babiš-Zeman nebo proč chce nový způsob hlasování takzvanou Janečkovou metodou D21 poprvé implementovat zrovna v Česku.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)