Osobnost Plus – Petr Janyška (2019)

Petr Janyška, publicista a bývalý diplomat. Dostal dvě francouzská vyznamenání, Státní řád za zásluhy a Řád umění a literatury. Jinak řečeno, je rytíř a velkorytíř. Ve Francii byl velvyslancem, ale ještě předtím spoluzakládal časopis Respekt. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2019. Premiéra 19. 9. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Tachecí, Barbora – Marková, Zuzana: Globalizaci jsme odstartovali my. Je naivní si myslet, že bude jednosměrná, myslí si bývalý diplomat Janyška. In web ČRo Plus, 19. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Spoluzakládal týdeník Respekt a později se věnoval diplomacii. Dnes se k novinařině na volné noze vrátil, píše komentáře i pro Český rozhlas Plus. Petr Janyška mluvil v Osobnosti Plus nejen o médiích, ale i o Evropě.

Janyška stál u zrodu týdeníku Respekt po listopadu 1989. I když z něj odešel, považuje ho dodnes za kvalitní periodikum. Obecně má ale pocit, že se novinařina v Česku nedělá dobře. Příkladem kvalitních médií jsou podle něho třeba francouzský deník Le Monde nebo polská Gazeta Wyborcza.

Smutné je, že valná většina českých médií je vlastněna miliardáři. A to není dobře. Petr Janyška

Evropské hodnoty

Na otázku, co patří mezi evropské hodnoty, kterými operují někteří politici, bývalý diplomat odpovídá, že by se daly shrnout politologickým termínem ‚demokracie‘: „Je to úcta k člověku, vstřícnost k menšinám, právní stát a vědomí, že když někdo vyhraje volby, nedává mu to právo dělat si, co chce. A je to taky neklerikální stát.“

Potřebu definovat a bránit hodnoty vidí Petr Janyška v rychlých změnách, kterých se někteří lidé mohou obávat. Připomíná ale, že globalizaci spustila právě Evropa a Spojené státy.

„Představa, že budeme pronikat do světa jen tam, kde se nám to hodí a líbí – že na tom vyděláme nebo jako turisti zaplavíme pláže všech ostrovů v Tichomoří, zatímco druhá strana světa se sem nebude dostávat, to je naivní,“ komentuje.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Petrem Janyškou. Mluvil také o tom, proč je podle něj politická integrace Evropy nevyhnutelná a co si myslí o přístupu Evropské unie k odcházející Británii.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)