Host Lucie Výborné – Matouš Lázňovský (2019)

Fascinuje nás Černobyl, straší Fukušima, iritují nás kusé zprávy o ruské nehodě údajné rakety s jaderným pohonem. Vědecký novinář Matouš Lázňovský ale připomene, že jaderné reaktory krouží i vysoko nad Zemí. Proč družice z časů studené války obsahují obohacený uran? Umožňuje dnešní technologie využít jádro bezpečněji než před třiceti lety? A nespadnou radioaktivní kosmické trosky jednou na naši zahrádku? Zeptá se Lucie Výborná.

Natočeno 2019. Premiéra 19. 9. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h.).

Lit.: Výborná, Lucie: Rusko nemá dobrou síť sledovacích stanic, nevidí družice na odvrácené straně země, vysvětluje novinář. In web ČRo 1 Radiožurnál, 19. září 2019 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Více než třicet jaderných reaktorů, převážně ruských špionážních družic, krouží na oběžné dráze Země. Z nedostatku informací ohledně letošní jaderné havárie se nedá určit, co se stalo, říká vědecký novinář Matouš Lázňovský. Sovětský vesmírný program tlačil na množství a ne na kvalitu. Reaktory ale mají takovou konstrukci, aby při dopadu do atmosféry způsobily co nejmenší škody. NASA vyvinula zařízení s radioizotopovým zdrojem, které přežilo pád i pobyt v hloubce sto metrů.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)