Zrcadlo – O filmu Svatý Václav (2010)

Tvůrci nezjištěni.

Hovoří muzikolog Viktor Velek, dr. Lucie Vitlichová a další.

Natočeno 2010 (20 min.).

Lit.: Reviláková, Naďa: Obnovená premiéra filmu Svatý Václav. In web ČRo, Plus, 27. září 2010 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V úterý 28. září bude u příležitosti svátku sv. Václava a Dne české státnosti v pražském Rudolfinu uveden jediný film, který byl této významné osobnosti našich dějin i legend věnován. Na obnovené premiéře prvního českého historického němého velkofilmu se podílí i Český rozhlas.

Na slavnostním večeru v pražském Rudolfinu uvidí diváci film Svatý Václav z roku 1930 za doprovodu původní filmové hudby skladatelů Oskara Nedbala a Jaroslava Křičky. Ta byla dlouhá léta považována za ztracenou. Objevil ji až hudební historik Viktor Velek v archivu Českého rozhlasu, když pátral po hudbě se svatováclavskou tematikou. Dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jan Kučera partituru následně rekonstruoval a stominutová skladba poprvé od své premiéry zazní v orchestrálním provedení v úterý v Rudolfinu.

Film Sv. Václav se Zdeňkem Štěpánkem v titulní roli, který natočil režisér Jan Stanislav Kolár u příležitosti oslav svatováclavského milénia, nám slouží jako zajímavý historický doklad nejen toho, jak lidé v roce 1929/1930 postavu sv. Václava vnímali, ale také jako pozoruhodný předěl ve vývoji filmového umění. Šlo o první historický velkofilm a také o nejdražší film své doby. Jeho rozpočet se vyšplhal ke 4,5 milionu korun. Také byl prvním filmem, který stát podpořil bezúročnou půjčkou – celého jednoho milionu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)