Xaver a host – Michal Souček (2019)

Michal Souček hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2019. Premiéra 27. 9. 2019 (ČRo Region, 28 min.).

Lit.: Myslivečková, Jana – Chládková, Jana – Veselý, Luboš Xaver: Nejhorší okamžik celého letu je přistání, říká pilot dopravního letadla Michal Souček. In web ČRo Region, 27. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Michal Souček je pilotem velkého dopravního letadla Boeingu 777. U Xavera vysvětlil, že na autopilota se dá dost dobře přistát, ale nikoliv vzlétnout. Nejhorším okamžikem z celého letu prý je pro pilota přistání. Dozvěděli jsme se také, čeho se cestující bojí nejčastěji, a jestli mohou turbulence trvat po celou dobu letu. Procestoval téměř celý svět, ale nejvíce se mu líbí v České republice.

„Nejhorším okamžikem celého letu je přistání,“ vysvětluje Michal Souček, pilot Boeingu 777 a pokračuje: „Pravděpodobnost pádu letadla je sice nízká, ale ve chvíli, kdy se přibližuji k cílové destinaci a je špatné počasí, to se trochu bojím. Musím mít spočítané palivo, abych mohl případně nad destinací kroužit, když nemohu přistát. Někdy se dokonce stane, že musím zvolit i náhradní letiště a rozhodnutí musí být rychlé. Jednou jsem čekal například nad Londýnem, kde v jednu chvíli kroužilo 20 letadel najednou. Autopilot může při přistání pomoci, pilotovi to odlehčí řídící práci.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)