Allan Lichtman: Trumpův impeachment se přímo týká přežití naší demokracie (2019)

Připravil Jan Kaliba.

Hovoří profesor politické historie Allan Lichtman.

Natočeno 2019. Premiéra 30. 9. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 4 min.).

Lit.: Kaliba, Jan: Trumpův impeachment se přímo týká přežití naší demokracie, říká americký historik Allan Lichtman. In web IRozhlas, 30. 9. 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jako jeden z mála předpověděl jeho zvolení prezidentem Spojených států. Zároveň už před volbami v roce 2016 předvídal, že Donald Trump bude ve funkci čelit ústavní žalobě. Allan Lichtman, profesor politické historie a autor světoznámé metody Třinácti klíčů k Bílému domu, kterou už 35 let úspěšně odhaduje výsledky amerických voleb, nyní v rozhovoru pro Radiožurnál říká, že impeachment není nutně odsouzen k nezdaru a Trumpa politicky poškodí.

Allan Lichtman říká, že svých předpovědí se nikdy nezříká. Neudělal to, když se mu smáli, že dva měsíce před volbami odhaduje vítězství Donalda Trumpa. Ani později, když to vypadalo, že se demokrati ani po převzetí většiny ve Sněmovně reprezentantů k impeachmentu neodhodlají.

„Proč jsem byl schopen předpovědět Trumpův impeachment ještě před jeho zvolením? Protože jsem důkladně studoval historii, kariéru a charakter Donalda Trumpa. A jak jsem vysvětlil v roce 2017 ve své knize Případ obžaloby, Trump má historii, která nevyhnutelně vede k impeachmentu. V minulosti porušoval zákony, má historii notorického lháře,“ líčí ve své pracovně v kampusu Americké univerzity.

„I jeho politická kariéra je vystavěná na největší a nejhorší lži v dějinách naší republiky: že náš první afroamerický prezident Barack Obama byl nelegitimní, protože se nenarodil ve Spojených státech. To byla samozřejmě lež, neexistoval pro to žádný důkaz.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)