Quest – František Fuka o vývoji her před sametovou revolucí (2019)

Posametový Quest s Františkem Fukou o tvorbě her v Československu připravil

Natočeno 2019. Premiéra 4. 10. 2019 (ČRo Rádio Wave, 41 min.).

Lit.: Tmějová, Šárka – Möwald, Jaromír: První programy jsem si kreslil na čtverečkovaný papír. František Fuka o vývoji her před sametovou revolucí. In web ČRo Radio Wave, 4. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Programování jako takové sice vzniklo už v 19. století, než se ale od děrných štítků přesunulo k osobním počítačům, nějakou chvíli to trvalo. Mezi průkopníky v oblasti vývoje her patřil v Československu František Fuka, jehož textovky Indiana Jones nebo Poklad pro ZX Spectrum se proslavily nejen v tuzemské hráčské komunitě. Jak se kluk ze sídliště za železnou oponou dostal ke skládání herní hudby, překladům filmů a programování?

Obstarat si před sametovou revolucí počítač nebylo jen tak: František Fuka ten první viděl na sovětské výstavě, kde studenti programovali simulaci přistání na Měsíci, což ho nadchlo. Jeho strýček zachytil jeho zájem o techniku a půjčil mu svá skripta, později programátorskou kalkulačku a po své emigraci mu konečně poslal i první počítač. Podle Fukových slov šlo o zřejmě jediný model Commodore VIC-20 v republice, na který si sám vytvořil přes 200 titulů, aby se zabavil. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)