Reflexe: Film! – Ir (The Irishman) Martina Scorseseho (2019)

První české zhodnocení novinky slavného režiséra připravila Irena Kovářová.

Natočeno 2019. Premiéra 9. 10. 2019 (ČRo 3 Vltava, 9 min.).

Lit.: Kovářová, Irena: Méně násilí, víc politiky. Mafiánské drama Ir je hodné Scorseseho jména. In web ČRo 3 Vltava, 9. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Žijící americký klasik Martin Scorsese, mj. autor Taxikáře, Mafiánů a Vlka z Wall Street, představil ve světové premiéře svůj nový a napjatě očekávaný film Ir (The Irishman) v rámci Newyorského filmového festivalu. V České republice jeho poslední snímek budeme mít šanci vidět poprvé 27. listopadu, kdy ho uvede Netflix.

Jak sám Scorsese říká, hlavní téma pro (anti)hrdiny jeho filmu nejsou peníze, ale udržení moci, a to v současné Americe rezonuje jako důležité politické téma. Film je adaptací knihy I Heard You Paint Houses – „slyšel jsem, že malujete domy“- a znamená v mafiánském slangu „slyšel jsem, že jste nájemný vrah“. Ve filmu sledujeme Ira Franka Sheerana, který se dostane mezi mafii. Má ochraňovat jednoho z bossů, ale situace eskaluje a Sheeran se musí brzy rozhodnout mezi přátelstvím a loajalitou k mafii… (…)

Premiéru provázela výrazná česká souvislost, která pro mě byla obrovským příjemným překvapením. Na festivalové debatě „Talk On Cinema“ s ředitelem Newyorského filmového festivalu Kentem Jonesem Martin Scorsese, známý znalec a obdivovatel dějin kinematografie, zeširoka mluvil o českém filmu a filmařích. Hugo Haasovi, Zdeňku Brynychovi, Ester Krumbachové a dalších. Udělal tím české kinematografii velkou službu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)