Liberatura – Možnosti milostného románu (2019)

Vztahy jsou čím dál těžší, říká Jan Němec, autor novinky Možnosti milostného románu. Rozhovor připravil Jonáš Zbořil.

Natočeno 2019. Premiéra 10. 10. 2019 (ČRo Rádio Wave, 35 min.).

Lit.: Demelová, Karolína – Zbořil, Jonáš: Proč se mnou vlastně jsi? Jan Němec v nové knize zkoumá vlastní já i limity lásky v digitální době. In web ČRo Radio Wave, 10. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nová kniha Jana Němce, Možnosti milostného románu, se v ničem nepodobá úspěšným Dějinám světla. Životopisný text o fotografovi Františku Drtikolovi vystřídala intimní sonda do historie jednoho vztahu, která má svou formou blízko k eseji o psaní a o lásce v době digitálního smutku.

„Když jsem napsal větu v první osobě a přečetl si ji, uvědomil jsem si, že ten podmět prožívám osobně, říkal jsem si, že to nejde,“ přiznává Jan Němec, který si musel na skutečnost, že ho jeho autorské já nutí psát o sobě, dlouho zvykat. Dobrodružstvím, které v knize prožívá, je hluboká láska, ale i psaní samotné. „Psal jsem různé pasáže, tak jako básníci tvoří sbírky. Neměl jsem jasnou představu o tom, co vzniká, ale od začátku jsem věděl, že to bude román.“ A co vzniklo? To se vysvětluje těžko. „Mám svou představu o tom, co jsem chtěl napsat,“ říká Němec, „román, který bude zkoumat milostné vztahy současnosti, také jsem chtěl, aby to byl román o psaní a o psaní milostného románu, o tom, jak se dá psát román o lásce v současnosti. To byly dva základní pilíře, ale myslím, že se na to pak navěsila spousta dalších věcí.“  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)