Zaostřeno na návštěvu prezidenta Nixona v roce 1989 (2019)

Podzim 1989 byl nabitý událostmi. Jedna z nich proběhla téměř v utajení: v polovině října 1989 přijel do Prahy bývalý americký prezident Richard Nixon. Během jediného dne stihl prohlídku starého města a dvě recepce. Až dodatečně vyšlo najevo, že se v Praze setkal s dosluhujícím komunistickým politikem Evženem Erbanem. Ten se ihned po Nixonově návštěvě sešel s Václavem Havlem. Kdo komu co řekl nebo vzkázal? David Hertl pátrá mezi pamětníky.

Natočeno 2019. Premiéra 11. 10. 2019 (ČRo Plus, 14:33 h.).

Lit.: Hertl, David: Návštěva Richarda Nixona v Praze v říjnu 1989 je stále zahalena tajemstvím. In web ČRo Plus, 11. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Podzim 1989 byl nabitý událostmi. Jedna z nich proběhla téměř v utajení: ve čtvrtek 12. října 1989 přiletěl do Prahy bývalý americký prezident Richard Nixon. Byla jeho návštěva opravdu jen soukromá?

Během jediného dne stihl Nixon přijetí na americkém velvyslanectví, prohlídku Starého Města a pak odpolední koktejl a večeři v rezidenci americké velvyslankyně. Přespal v hotelu Intercontinental a v pátek 13. října 1989 odletěl.

Až dodatečně vyšlo najevo, že se v Praze setkal s dosluhujícím komunistickým poslancem Evženem Erbanem. Zvláštní výběr z tehdejší nabídky československých politiků. Neméně zajímavé je, co se dělo dál.

Státní bezpečnost, která Nixonův pobyt v Československu monitorovala (ovšem nikoliv detailně, jak se ukázalo později), zjistila, že Erban po setkání s Nixonem zatelefonoval dramatikovi a přednímu představiteli československého disentu Václavu Havlovi – a pozval ho na návštěvu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)