Rozděleni svobodou – Hejbat se, dokud to jde! (2019)

Staří lidé, kteří nejsou na okraji – tak by mohl znít podtitul dnešního komentovaného dokumentu z cyklu Rozdělená společnost. Snaží se zmapovat to, jak staří lidé žijí, jeká jsou jich vazby na mladou generaci a jak se jim daří v současné moderní době žít. Mezi seniory, kteří nenadávají na poměry a naopak se snaží něco aktivně dělat, se vypravil Radim Bártů a natočil dokument s názvem „Po proudu času“. Dramaturg Ivan Studený.

Natočeno 2019. Premiéra 16. 10. 2019 (ČRo Plus, 20:05 h.; 25 min.).

Pozn.: Po skončení dokumentu následoval rozhovor s geriatrem a gerontologem Zdeňkem Kalvachem (28 min.). Moderuje Jan Bumba.

Lit.: Bártů, Radim – Studený, Ivan: SERIÁL. Rozděleni svobodou: Hejbat se, dokud to jde! Jak se žije aktivním seniorům. In web ČRo Plus, 16. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Nikdy v životě jsem si neošklivil stáří. Může to tak být proto, že starost o živobytí vyhnala matku v devíti měsících mého věku do práce a valnou část dětství jsem tedy prožil ve společnosti dědečka a babičky.

Určitě nebudu jediný, komu prarodiče dokázali nahradit rozpadlý rodičovský svazek. Staré lidi jsem odjakživa ctil a líbí se mi, jak snadno je může každý z nás potěšit – stačí naslouchat a brát je vážně.

Udělalo mi proto radost, když jsem se dozvěděl o možnosti přispět do cyklu Rozděleni svobodou dokumentem věnovaným právě seniorům. Rozhodl jsem se, že budu hledat spíš lidi, kteří vzdor vyššímu věku a přibývajícím zdravotním neduhům zůstávají otevření novým podnětům a zážitkům a stále hledí především do budoucnosti. Právě takové lidi jsem našel v českobudějovickém Klubu Aktiv. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)