Interview Plus – Radim Tolasz (2019)

Ledovce ve švýcarských Alpách se v posledních pěti letech zmenšily o 10 procent. Do konce století by podle Vysoké školy technické v Curychu mohly ledovce přijít dokonce o 90 procent svého objemu. Zprávy podobného ražení se v poslední době množí. To, že se s klimatem něco děje, připouštějí už i lidé, kteří to dříve popírali. Jakou váhu bychom měli přikládat zprávám o oteplování? A jak vyvážit na jedné straně alarmistické a na druhé bagatelizující názory, které volně putují zejména světem internetových diskusí? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2019. Premiéra 17. 10. 2019 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Luptáková, Věra – Bumba, Jan: I kdybychom teď zastavili všechnu produkci skleníkových plynů světa, stejně se bude klima 30 let zhoršovat, varuje klimatolog. In web ČRo Plus, 17. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Švýcarské ledovce se zmenšily už o 10 % a do konce století by měly přijít až o 90 % svého objemu. Zpráva, která podle klimatologa Radima Tolasze zapadá do skládačky jménem klimatická změna planety Země.

„Takováto zpráva opravdu souvisí se změnou klimatu. To už nepopírá nikdo, spor (veřejnosti) je akorát o tom, jak k aktuální změně přispívá člověk,“ říká v Interview Plus vedoucí oddělení klimatických změn ČHMÚ.

Jak si ale má člověk „přebrat“ informaci odborníků o suchu, když půlku léta pršelo? „Letos to vypadá, že budeme mít srážkově průměrný rok, ale posledních pět let bylo srážkově podnormálních, dokonce i extrémně, a tak krajině voda chybí.“

„Dlouhodobě říkáme, že u nás prší vlastně pořád stejně (kromě posledních pěti let), ale sucho souvisí i s tím, jak s vodou hospodaříme v krajině. A dlouhá léta jsme se ji snažili dostat co nejrychleji pryč. Druhá věc je vyšší teplota, tedy i vyšší výpar, a tak voda, i při normálních srážkách, prostě v krajině chybí,“ vysvětluje klimatolog. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)