Interview Plus – Mikuláš Peksa (2019)

Británie nestihne odejít z EU do konce října a na zbývající sedmadvacítce tedy zůstalo rozhodnutí o dalším odkladu britského odchodu. Jak se na opakované odklady dívají jednotlivé členské státy? Co si myslí poslanci Evropské parlamentu: považují nový odklad za automatický, nebo by už chtěli s celým únavným procesem rychle skoncovat? Hostem Jana Bumby je europoslanec a místopředseda Pirátské strany Mikuláš Peksa.

Natočeno v roce 2019. Premiéra 29. 10. 2019 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Bumba, Jan – Luptáková, Věra: Po brexitu bychom měli mít co nejlepší vztahy. Buďme ale opatrní − hlavně v ochraně vnitřního trhu, varuje Pirát Peksa. In web ČRo Plus, 29. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ještě na začátku září britský ministerský předseda Boris Johnson říkal, že bude raději mrtvý ve škarpě, než aby žádal v Bruselu o další odklad brexitu. Už teď je víceméně jasné, že „den D“, kterým měl být 31. říjen, se opět posouvá.

Jak je pravděpodobné, že 27 členských států Unie nakonec odsouhlasí další odklad brexitu na 31. leden 2020, o který Londýn žádá? „Mám za to, že existuje dohoda na úrovni velvyslanců v Bruselu, která je kryta souhlasem premiérů členských států. Takže teď si pošlou nějaké dopisy, kterými to potvrdí,“ říká v Interview Plus europoslanec a místopředseda České pirátské strany Mikuláš Peksa.

Dodává, že „pokud nenastane nějaké velké překvapení, tedy že si někdo na poslední chvíli něco rozmyslí, tak se (odklad brexitu do konce ledna 2020) stane… Ale žádná země nemá potřebu se vměšovat tak, aby pak byla obviňována, že Brity vyšoupla z Unie. I Francouzi nakonec poznali, že si nechtějí přidělávat zlou krev a lepší je to nechat být. Takže všichni čekáme, až se Britové konečně odhodlají odejít.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)