Podzim 1949 – K ruštině přibyla i čínština (2019)

V pořadu Archiv Plus připomeneme konec roku 1949. Byla to doba, kdy se stále stupňoval teror proti věřícím, rolníkům, živnostníkům a dalším takzvaným reakčním živlům. Špatnou hospodářskou situaci se režim snažil zachránit úderničením a socialistický tábor míru posílila Maova Čínská lidová republika. Připravil a slovem provází Pavel Hlavatý.

Natočeno 2019. Premiéra 1. 11. 2019 (ČRo Plus, 20:05 h.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Hlavatý, Pavel:  Podzim 1949. K ruštině přibyla i čínština. In web ČRo Plus,  1. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Závěr roku 1949 patřil v táboře socialismu a míru, ke kterému jsme měli tu pochybnou čest patřit, narozeninám velikého generalissima a voždě (tj. vůdce) Josifa Vissarionoviče Stalina. Vedle toho sílí a oficiálně je stále více adorováno údernické hnutí.

V rozhlasovém archivu se dochovaly hned tři záznamy vážící se k narozeninové události. Vystoupení generálního tajemníka ÚV KSČ Rudolfa Slánského na slavnostním zasedání tohoto orgánu, které se konalo 20. prosince (z něj jsme vybrali tři ukázky, bohužel Slánského projev se nedochoval celý a zvuková kvalita nahrávky byla velmi proměnlivá).

Dále projev prezidenta a předsedy KSČ Klementa Gottwalda ze slavnostního shromáždění pražského lidu na počest narozenin J. V. Stalina z 21. prosince (z něj jsme zařadili dva úryvky) a konečně kuriózní fragment z vystoupení čínského vůdce Mao Ce-tunga v Moskvě na tamních opulentních oslavách (z netlumočené ukázky jsme zařadili alespoň kratičkou část). Socialistický tábor míru v té době posílila nově vyhlášená Čínská lidová republika.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)