Píseň pro Zdeňka Petra (2019)

Nikola Prokopcová. Dokument.

Natočeno 2019. Preméra 7. 11. 2019 (ČRo 2 Praha, 31 min.).

Lit.: Prokopcová, Nikola: Píseň pro Zdeňka Petra. Dokument o autorovi Písně pro Kristinku, který by se letos dožil sta let. In web ČRo 2 Praha, 7. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Píseň pro Kristinku, pohádková melodie Ten umí to a ten zas tohle nebo Červená aerovka. To je malý výběr kompozic Zdeňka Petra, jejichž tóny se zaryly do českých srdcí.

Zdeněk Petr si potrpěl na krásnou češtinu a měl vysoké nároky na své okolí. Věnoval se hudební kompozici, režii, aranžování, produkci i hudebně redaktorské práci. Byl všestrannou osobností a během života spolupracoval s uměleckou elitou.

Pravá ruka R. A. Dvorského

Jak napovídá titul autobiografické knihy Hudba přítelkyně bral Petr svou práci jako poslání. Narodil v lašské Kopřivnici 21. září 1919 a k hudbě ho přivedl jeho otec, truhlářský dělník závodů Tatra a nadšený hudebník samouk. Zlomovým obdobím v jeho životě bylo stěhování do Prahy.

Jeho vysokoškolská studia sice přerušili po roce nacisté, ale následně získal ke konci roku 1939 zaměstnání u R. A. Dvorského. Jejich vztah zůstal vždy na profesní bázi, ale oba si byli velice blízcí.

Dvorský měl docela pohledný dekorativní podpis a já jsem se brzy pokusil jej napodobit. Když to můj zaměstnavatel viděl, kupodivu se zaradoval a využíval toho s jistými rozpaky. Přiznávám, že ve čtyřicátých letech se za rámečky a v albech mnoha českých paní a dívek objevilo mnoho obrázků oblíbeného zpěváka s knírkem v krásném bílém saku s jeho vlastnoručním podpisem pořízeným mou rukou. Dodnes, však vím, v čem se originál lišil od mé nápodoby. Zdeněk Petr: Hudba přítelkyně

U Voskovce a Wericha

V následujících letech Zdeněk Petr spolupracoval s Karlem Vlachem a slavným duem Voskovec a Werich. Po změně politických poměrů byl v roce 1949 nucen hledat nové zaměstnání, které nalezl v rozhlase.

V 60. letech odešel na několik let pracovat do Státního hudebního vydavatelství Supraphon, kde se setkal s pěveckými hvězdami tehdejší doby. Eva Pilarová, Karel Gott, Yvetta Simonová, Milan Chladil, Karel Štědrý, Hana Hegerová, Josef Zima, Jiří Suchý nebo Waldemar Matuška – ti všichni Zdeňka Petra znali. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)