Rozděleni svobodou – Soudní lidé národa Českého (2019)

Z pohledu odpůrců i příznivců se dokument dívá na demonstrace, které pořádá hnutí Milion chvilek pro demokracii. Natáčeli mezi nimi Tereza Reková a Ivan Studený.

Natočeno 2019. Premiéra 13. 11. 2019 (ČRo Plus, 20:05 h.). Repríza 27. 3. 2020 (ČRo Plus, 21:10 h.).

Pozn.: Na premiérové uvedení navázal s politologem Stanislavem Balíkem, který moderuje Jan Bumba.

Pozn. 2: Nominace na Prix Europa 2020 v sekci Current Affairs.

Lit.: Studený, Ivan – Reková, Tereza: SERIÁL. Rozděleni svobodou: Soudní lidé národa českého. Skandováním za demokracii. In web ČRo Plus, 13. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Aktuální dokument Soudní lidé národa českého mapuje pozice, na kterých se opevňují tábory rozdělené společnosti. Jeden z nejzásadnějších argumentů používaný všemi stranami pro obhajobu mnohých postojů totiž zní: „Každému soudnému člověku to musí být jasné!“

Ústředním tématem pořadu jsou sílící demonstrace iniciované hnutím Milion chvilek pro demokracii, které vyvrcholily setkáním více než 200 tisíc lidí v Praze na Letné 23. června. Tu neděli dopoledne nastoupila dokumentaristka Tereza Reková se zapnutým rekordérem na palubu autobusu, který vyjel z Hodonína a nabral na palubu demonstranty převážně z hornického regionu.

Zhruba ve stejný čas vyjela do Prahy z Českého Krumlova plně obsazená modrá fábie. Náladu cesty a dojmy posádky tvořené památkářem, lékařkou, umělkyní a studentkou také snímal rozhlasový mikrofon. (…)

Lit.: Reková, Tereza: Celé to začalo tím, že jsem pro podcast The Guardian měla točit mini reportáž o českých protestech Milion chvilek pro demokracii. In Facebook, 10. 9. 2020 (status). – Cit.: Celé to začalo tím, že jsem pro podcast The Guardian měla točit mini reportáž o českých protestech Milion chvilek pro demokracii. Dva dny před tím největším, který se odehrál na Letné, to ale Guardian zrušil. Ale já tam stejně chtěla točit, přišlo mi to důležité. A tak jsme se domluvili s Ivan Studený, že prostě zapneme naše mikrofony a něco se stane. No a stalo se. Nakonec jsem do toho zatáhla i svou babičku – a teď můžu říct, že jsme s Ivanem a mou babičkou nominováni na Prix Europa – nejdůležitější evropskou mediální soutěž. Náš dokument SOUDNÍ LIDÉ NÁRODA ČESKÉHO zde jako jediný reprezentuje Českou republiku v sekci Current Affairs.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)