Vybrali jsme pro Vás – Sametová revoluce v České Lípě (2019)

Reportáž připravil Jiří Jelínek.

Hovoří PaedDr. Milan Kubát, tehdejší učitel na uranovém učilišti nebo Mgr. Zdeněk Pokorný, bývalý profesor českolipského gymnázia.

Natočeno 2019. Premiéra 12. 11. 2019 (ČRo , 2 min.).

Lit.: Jelínek, Jiří: Záběry ukazují emoci toho, jakým způsobem lidi měli vůli měnit věci, říká spoluautor dokumentu o listopadových dnech roku 1989 v České Lípě. In web ČRo Liberec, 12. 11. 2019 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.:  Filmaři Rudolf Živec a Luděk Svoboda natočili snímek, ve kterém na Sametovou revoluci vzpomínají lidé, kteří ji v České Lípě pomáhali dávat do pohybu. Večer 17. listopadu ho budou promítat na budovu českolipské radnice.

Dokument je, v jiné verzi, ke zhlédnutí už teď, v českolipském vlastivědném muzeu. Běží dokola na výstavě, která mapuje události listopadu roku 1989 v České Lípě. Své vzpomínky na sametové revoluční období do něj poskytli pamětníci událostí; například PaedDr. Milan Kubát, tehdejší učitel na uranovém učilišti nebo Mgr. Zdeněk Pokorný, bývalý profesor českolipského gymnázia.

Studenti se nemohli ze školy dostat domů, protože tam na ně čekali policajti, tak jsme je nechali přespat ve škole, v kabinetě. PaedDr. Milan Kubát

Autoři v dokumentu použili i záběry získané od České televize; Česká Lípa se tak ve snímcích prolíná s Prahou. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)